Čečetka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Acanthis)
Další významy jsou uvedeny na stránce Čečetka (rozcestník).
Možná hledáte: Čečatka nebo Čečotka.
Jak číst taxoboxČečetka
alternativní popis obrázku chybí
Samec čečetky zimní (Acanthis flammea)
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádpěvci (Passeriformes)
Čeleďpěnkavovití (Fringillidae)
RodCarduelis
Podrodčečetka (Acanthis)
Sesterská skupina
křivka (Loxia)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čečetka je český název některých pěnkavovitých ptáků z rodu stehlík (Carduelis). Ačkoli se v českém názvosloví používá jako název rodový, představuje pouze podrod Acanthis. V ČR hnízdí čečetka tmavá (Acanthis cabaret). V zimě hojně přezimují čečetky zimní (Acanthis flammea) a občas se rovněž v zimním období vyskytne i čečetka bělavá (Acanthis hornemanni).

Druhy[editovat | editovat zdroj]

Studie z r. 2021, na které se podílel i český ornitolog Tomáš Albrecht z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, ukázala celogenomovou analýzou, že tři tradiční druhy čečetek, tj. čečetka zimní (Carduelis flammea/Acanthis flammea), čečetka tmavá (Carduelis cabaret/Acanthis cabaret) a čečetka bělavá (Carduelis hornemanni/Acanthis hornemanni) jsou ve skutečnosti ekotypy jednoho druhu, za jejichž vzhled je odpovědný jediný supergen na chromozomu 1, který ovlivňuje vzhled jedinců do té míry, že odlišné formy byly dosud považovány za samostatné druhy.[2][3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, S. M. Billerman, T. A. Fredericks, J. A. Gerbracht, D. Lepage, B. L. Sullivan, and C. L. Wood. 2021. The eBird/Clements checklist of Birds of the World: v2021. Dostupné online (anglicky)
  2. FUNK, Erik R.; MASON, Nicholas A.; PÁLSSON, Snæbjörn; ALBRECHT, Tomáš; JOHNSON, Jeff A.; TAYLOR, Scott A. A supergene underlies linked variation in color and morphology in a Holarctic songbird. Nature Communications [online]. Springer Nature Limited, 2021-11-25 [cit. 2021-12-13]. Roč. 12: 6833. Dostupné online. ISSN 2041-1723. DOI 10.1038/s41467-021-27173-z. (anglicky) 
  3. KARLÍK, Tomáš. Tři druhy čečetek jsou reálně druhem jedním, odlišuje je supergen. ČT24.cz [online]. 2021-12-10 [cit. 2021-12-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]