Abrahamité

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Abrahamité byla sekta působící na Vsetínsku na východní Moravě v 18. a 19. století. Abrahamité, někdy označovaní též jako izraelité, odmítali z křesťanského učení vše, co nebylo zjeveno již Abrahamovi před obřezáním;[1] tedy i Nový zákon a přijímali prvky židovství: svěcení soboty, kašrut, ne však obřízku. Modlili se pouze Otčenáš.

V letech 1746–1748 probíhal velký proces s novobydžovskou izraelitskou sektou – abrahamity z Nového Bydžova a okolí. Jednalo se především o ovčáky, sedláky a myslivce. Jejich údajný vůdce, krejčí z Chudonic Jan Pita, byl odsouzen k smrti a 18. prosince v Hradci Králové popraven. Celkem bylo popraveno šest osob včetně jedné ženy.[2] Následně byl souzen také bydžovský rabín Mendl Götzl, za to, že sváděl křesťany, aby přejímali prvky judaismu a odpadli od katolické církve. Také on byl nakonec popraven a jeho tělo spáleno na hranici. Další obvinění byli potrestáni vězením, nucenými pracemi, výpraskům karabáčem nebo vypovězením.[2]

V letech 1775–1782 byli rakouským státem abrahamité znovu tvrdě pronásledováni, rozsudky smrti sice již vyneseny nebyly, mnoho členů sekty však bylo deportováno do Sedmihradska, Bukoviny a Haliče. Místy přežívali ještě v 1. polovině 19. století.

Román Terézy Novákové „Děti čistého živého“ z roku 1909 pojednává o zániku stejnojmenné sekty v okolí Budislavi. O této sektě se hovořilo jako o adamitech,[3] abrahamitech i jinak;[4] jednalo se ale o pietisticky smýšlející věřící čekající na příchod velkého bojovníka z Maroka – krále Marokána.

Spravujeme se rozumem svým, který dal nám Nejvyšší. Rozum náš jest ten duch, který v nás přebývá, to světlo čisté, živé.

Kvapil, hlavní postava románu, Děti čistého živého

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Komenského slovník naučný. 1. vyd. Svazek 1. Praha II., Žitná ul. 13: Nakladatelství a vydavatelství Komenského slovníku naučného, 1937. 10 svazků. S. 22,. 
  2. a b DUŠKOVÁ, Silvie. Proces z let 1746 až 1748 s tzv. Novobydžovskou izraelitskou sektou [online]. Hradec Králové: Univerzita Hradec Králové Filozofická fakulta. Katedra pomocných věd historických a archivnictví, 2022 [cit. 2023-06-11]. Dostupné online. 
  3. Komenského slovník naučný. 1. vyd. Svazek 7. Praha II., Žitná 13: Nakladatelství a vydavatelství Komenského slovníku naučného, 1938. 10 svazků. Kapitola Marokáni, s. 448. 
  4. Jiří Honzík: Doslov knihy Děti čistého živého

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]