(G)I-dle

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(G)I-dle
(G)I-dle (24. dubna 2019)
(G)I-dle (24. dubna 2019)
Základní informace
PůvodSoul
ŽánryK-pop, elektronická taneční hudba, hip hop a contemporary R&B
Aktivní rokyod 2018
VydavatelCube Entertainment
Webwww.cubeent.co.kr/gidle
Současní členové
Jeon Soyeon
Shuhua
Minnie
Song Yuqi
Cho Mi-yeon
Dřívější členové
Soo-jin (2018–2021)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

(G)I-dle (korejsky (여자)아이들, nebo také (G)I-DLE) je jihokorejská dívčí skupina pod společností Cube Entertainment, která debutovala v roce 2018. Od roku 2021 má pět členek: Miyeon, Minnie, Soyeon, Yuqi a Shuhuu. Dříve měla skupina členek šest, ale bývalá členka Soojin skupinu opustila v roce 2021.[1] (G)I-dle debutovaly 2. května 2018 se singlem „Latata“ z jejich prvního EP I Am.

V Koreji se proslavily v roce 2020 se svým singlovým albem Dumdi Dumdi, které se umístilo na druhém místě v Circle Chart a stalo se druhým nejprodávanějším singlovým albem od dívčí skupiny všech dob. Jejich další singl „Tomboy“ z jejich prvního dlouhohrajícího alba I Never Die se umístil na prvním místě v žebříčku Circle Chart a zůstal na vrcholu déle než dva měsíce. Potom následoval singl „Nxde“ z EP I Love, který se stal obdobně úspěšným.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pre-debutové aktivity[editovat | editovat zdroj]

Soyeon reprezentovala Cube Entertainment v survival show Produce 101, kde skončila na 20. místě. Také se objevila v třetí řadě soutěže v rapu Unpretty Rapstar, kde skončila na 2. místě. Později debutovala jako sólistka se dvěma digitálními singly „Jelly“ a „Idle Song“.

Miyeon byla mezi roky 2010 a 2015 praktikantkou pod YG Entertainment a měla debutovat jako pátá členka skupiny Blackpink, ale společnost opustila ještě před debutem.

5. dubna 2018 Cube Entertainment odhalila jméno své nadcházející skupiny, (G)I-dle. Společnost zveřejnila složení skupiny na pouliční taneční slavnosti Dingo Music, v Hongdae v Soulu.

2018: Debut s I Am a „Hann (Alone)“[editovat | editovat zdroj]

(G)I-dle debutovaly 2. května 2018 se svým prvním EP I Am s titulní skladbou „Latata“, která nasbírala první týden 5,9 milionů zhlédnutí. (G)I-dle získaly svou první výhru s „Latata“ v televizní show SBS TV 22. května, dvacet dní po svém debutu.

14. srpna vydaly (G)I-dle svůj první digitální singl „Hann (Alone)“. Za dvacet čtyři hodin hudební video překonalo 4,9 milionů zhlédnutí na Youtube. „Hann“ se umístilo na vrcholu korejských hitparád jako například Bugs, Genie a Olleh Music a dostalo se na druhé místo na Billboard World Digital Song Sales. V září se skupina objevila na hudebním festivalu KCON v Thajsku.

V listopadu 2018 vydaly Riot Games píseň „Pop/Stars“ od virtuální skupiny K/DA, kde hlasy postavám propůjčily Soyeon, Miyeon, Yuqi a americké zpěvačky Madison Beer a Jaira Burns.[2]

V roce 2018 (G)I-dle vyhrály několik cen za nejlepší novou skupinu na korejských předáváních cen, včetně Asia Artist Awards, Gaon Music Chart Awards, Genie Music Awards, Golden Disc Awards, Korea Popular Music Awards a Melon Music Awards.

2019: I Made, „Uh-Oh“, japonský debut a Queendom[editovat | editovat zdroj]

Svoje druhé EP I Made vydaly (G)I-dle 26. února 2019. EP se skládalo z pěti skladeb, titulní skladba se jmenuje „Senorita“. 26. června vydaly svůj druhý digitální singl „Uh-Oh“, který se umístil na 22. místě v hitparádě NetEase Cloud Music China. 31. července 2019 debutovaly v Japonsku s japonskou verzí písně „Latata“, ke které vyšlo hudební video 19. srpna.

(G)I-dle se v tomto roce objevily v survival show Queendom. Po prvním kole, kde předvedly svou píseň „Latata“, se umístily na prvním místě. Dál předvedly cover na píseň od skupiny 2NE1 „Fire“, ale skončily na posledním místě. 25. října vydaly singl, který byl součástí alba Queendom Final Comeback „Lion“. Hudební video, které bylo vydáno 4. listopadu, překonalo pět milionů zhlédnutí za dva dny.

2020: I Trust a Dumdi Dumdi[editovat | editovat zdroj]

28. ledna skupina oznámila svoje první turné jménem I-Land: Who Am I, které se odehrálo v 32 městech po celém světě. 6. dubna vyšlo třetí EP I Trust s titulní skladbou „Oh My God“, která vyšla i v anglické verzi. Album mělo kolem 91 tisíc předobjednávek, díky čemuž se stalo jejich zatím nejprodávanějším. I Trust bylo na vrcholu ITunes v 62 zemích světa a umístilo se na čtvrtém místě Billboard´s World Album. Píseň „Oh My God“ vyhrála čtyři ceny v Music Bank, Inkigayo a Show! Music Core. Mezitím vyrazila skupina na turné, kde také předvedla speciální skladbu „I´m The Trend“, kterou napsaly Minnie a Yuqi. Skladbu pak vydaly 7. července spolu s hudebním videem, jako dárek pro své fanoušky.

3. srpna vyšlo jejich první singlové album Dumdi Dumdi se stejnojmenným singlem. Píseň měla velký úspěch v Koreji i ve zbytku světa a umístila se na vrcholech hitparád v 42 zemích světa. Hudební video nasbíralo 17,6 milionů zhlédnutí za den, a tak prolomilo rekord, který předtím vytvořilo video k „Oh My God“.

26. srpna měly svůj první japonský comeback s japonskými verzemi písní „Oh My God“, „Uh-Oh“, „Senorita“, „Dumdi Dumdi“ a novou japonskou písní „Tung Tung (Empty)“, kterou napsala Minnie. V roce 2020 také vyšly dva další singly od skupiny K/DA, kde se opět objevily Soyeon a Miyeon. Písně „The Baddest“ a „More“ se pak objevily v prvním EP skupiny K/DA All Out.[3]

2021: I Burn a odchod Soojin[editovat | editovat zdroj]

11. ledna vyšlo čtvrté EP I Burn s titulní skladbou „Hwaa“. Hudební video za 29 hodin získalo deset milionů zhlédnutí a prodalo se kolem 75 tisíc kopií alba. Píseň se umístila na vrcholu žebříčků iTunes v zemích jako Nizozemí, Nový Zéland, Kanada, Rusko, Brazílie, Itálie a Finsko.[4][5] Po úspěchu, kterému se skladbě dostalo, vydaly (G)I-dle ještě anglickou a čínskou verzi skladby a několik remixů.

4. března bylo oznámeno, že Soojin bude mít přestávku od skupinových aktivit po tom, co byla obviněna z šikany od bývalé spolužačky. 29. dubna skupina vydala singl „Last Dance“, ale kvůli přestávce se v něm Soojin neobjevuje.[6] Yuqi debutovala jako sólistka se skladbami „Giant“ a „Bonnie and Clyde“. Také Soyeon měla svůj comeback jako sólistka a vydala svoje první sólo EP Windy.[7] 14. srpna bylo oznámeno, že Soojin opustila skupinu a (G)I-dle budou nadále pokračovat jako pětičlenná skupina.

2022–současnost: I Never Die, první světové turné a I Love[editovat | editovat zdroj]

24. února bylo oznámeno, že (G)I-dle vydají svoje první dlouhohrající album I Never Die. Album vyšlo 14. března a titulní skladba „Tomboy“ se stala okamžitým hitem. Populární se stala také skladba „My Bag“, která se stala první netitulní skladbou, která se dostala na vrcholy korejských hitparád. I Never Die bylo časopisem The Times označeno za jedno z nejlepších alb roku 2022 a skladba „Tomboy“ jako jedna z nejúspěšnějších skladeb roku.

27. dubna debutovala Miyeon jako sólistka se svým prvním EP My.

(G)I-dle také vyrazily na svoje první světové turné s názvem Just Me ()I-dle, během kterého navštívily USA, Chile, Mexiko, Thajsko, Indonésii, Malajsii, Filipíny, Japonsko a Singapur.

17. října vydaly své páté EP I Love s titulní skladbou „Nxde“. Album bylo inspirováno hlavně herečkou Marilyn Monroe, ale také celým Hollywoodem. „Nxde“ obsadily žebříčky hitparád po celém světě a vyhrála spoustu cen v korejských pořadech a hitparádách. Stala se druhou nejvíce oceňovanou písní skupiny, hned po skladbě „Hwaa“ z alba I Burn. Byl vydán i remix písně, na kterém se podílel i DJ Steve Aoki.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SNG, Suzanne. Soojin to leave (G)I-DLE after five-month hiatus over bullying allegations. The Straits Times. 2021-08-15. Dostupné online [cit. 2023-09-30]. ISSN 0585-3923. (anglicky) 
  2. WRITER, Steven Asarch. 'League of Legends' K/DA Brought Life to Virtual Band. Newsweek [online]. 2018-11-05 [cit. 2024-01-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. LEE, Julia. League of Legends’ pop group K/DA does it again with new single, ‘The Baddest’ [online]. 2020-08-27 [cit. 2024-01-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. (G)I-DLE comes back with ‘I Burn,’ debuts at No. 1 on music charts. Manila Bulletin [online]. [cit. 2024-01-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. (G)I-DLE tops iTunes charts in 51 countries with 'I burn'. koreatimes [online]. 2021-01-13 [cit. 2024-01-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. ZIWEI, Puah. Soojin removed from new (G)I-DLE song following her bullying controversy [online]. 2021-04-19 [cit. 2024-01-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. 이선민. Jeon So-yeon of (G)-IDLE to release first solo EP 'Windy'. n.news.naver.com [online]. [cit. 2024-01-05]. Dostupné online. (korejsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]