Špičák (Bořeňské středohoří)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Špičák
Pohled od jihu na Špičák s vinicemi
Pohled od jihu na Špičák s vinicemi

Vrchol399 m n. m.
Prominence128 m ↓ SV od Mosteckého jezera
Izolace3,1 km → Zlatník[1]
SeznamyNejprominentnější hory CZ
Hory Českého středohoří
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříČeské středohoří / Milešovské středohoří / Bořeňské středohoří / Rudolická vrchovina / Střimická část
Souřadnice
Špičák
Špičák
Horninaznělec
PovodíBílina
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Špičák je kopec v Českém středohoří dosahující nadmořské výšky 399 m. Je z něj dobrý výhled na město Most a jeho tři kopce Hněvín, Široký vrch a Ressl a dále pak na Mosteckou pánev a Krušné hory. Přestože je na Špičák dobrý přístup, nevede na něj žádná turistická stezka.

Geologické poměry[editovat | editovat zdroj]

Špičák je neovulkanický vrch tvořený vypreparovaným lakolitem ze sodalitického fonolitu. Na strmých úbočích se vyskytují mrazové sruby a srázy a hranáčové osypy.[2] Stáří znělce ze Špičáku bylo určeno na 32 miliónů let. Hornina vykazuje zvláštnost v obsahu stopových prvků: extrémně nízké relativní obsahy niklu a chromu a naopak vysoké obsahy zirkonu a niobu.[zdroj?]

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Špičák se nachází asi 1,2 km severovýchodně od Mostu nad městskou částí IV. Rudolice. Jeho vrchol leží ve výšce 399 m nad mořem. Ze západu a severu jej ohraničuje silnice III. třídy spojující město Most s obcí Braňany. Za silnicí je již krajina poznamenaná důlní těžbou. Na severovýchodě se rozkládá Střimická výsypka, na které bylo v rámci rekultivací zřízeno letiště. Na východě sousedí Špičák s Keřovým vrchem (319 m) a na jižním úpatí Špičáku se rozprostírají vinice, které se táhnou až k Rudolicím.[3] Také tyto vinice byly vybudovány v rámci rekultivací. Nicméně původní vinice jsou v tomto prostoru doloženy již ve středověku.

V západním svahu Špičáku je nepoužívaný lom. V tomto lomu se v 16. století těžil kámen při stavbě děkanského kostela v Mostě. Dnes je využíván horolezci.

Vrch Špičák ze strany bývalého lomu

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ultrakopce na Ultratisicovky.cz
  2. Zeměpisný lexikon ČR. Hory a nížiny. Příprava vydání Jaromír Demek, Peter Mackovčin. 2. vyd. Brno: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 2006. 582 s. ISBN 80-86064-99-9. Heslo Špičák, s. 443. 
  3. Seznam.cz. Turistická mapa [online]. Mapy.cz [cit. 2016-11-17]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]