Špaček rezavobřichý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxŠpaček rezavobřichý[1]
alternativní popis obrázku chybí
špaček rezavobřichý
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[2]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádpěvci (Passeriformes)
Čeleďšpačkovití (Sturnidae)
PodčeleďSturninae
RodSturnia (špaček)
Lesson, 1837
Binomické jméno
Sturnia malabarica
(Gmelin, 1789)
Rozšíření špačka rezavobřichého
Rozšíření špačka rezavobřichého
Rozšíření špačka rezavobřichého
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Špaček rezavobřichý (Sturnia malabarica) je pěvec z čeledi špačkovitých. Jedná se o celoročně stálý nebo částečně stěhovavý druh vyskytující se v zalesněných oblastech Indie a jihovýchodní Asie.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Dospělý jedinec dosahuje délky zhruba 20 cm. Má šedou hlavu a svrchní část těla, břicho a krk jsou světlejší, ocas je zespodu rezavolesklý. Zobák je na počátku modrý se žlutou špičkou.[3]

Taxonomie a nomenklatura[editovat | editovat zdroj]

Českým synonymem je špaček šedohlavý. Původně byl tento druh popsán a zařazen do rodu Temenuchus jako Temenuchus malabaricus. Později by řazen do rodu Sturnus. Na základě novějších poznatků byl přeřazen do rodu Sturnia.

Rozlišují se dva poddruhy:

Jako další poddruh bývá někdy uváděn podobný špaček Sturnia blythii, který nemá české jméno, ale anglicky se nazývá „Malabar starling“ – v překladu „špaček malabarský“, což může vyvolat určité nedorozumění. Tento špaček se vyznačuje téměř bílou hlavou. Na územích společného výskytu těchto druhů nebyli zaznamenáni žádní kříženci.

Způsob života[editovat | editovat zdroj]

Špaček rezavobřichý si vytváří hnízda z větviček a vegetace v dutinách stromů[4], klade 3 až 5 vajec. Živí se především hmyzem a jeho larvami, nektarem z květů a ovocem. Potravu sbírá ve větvích a na zemi, nebo chytá hmyz za letu.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BioLib.cz – Sturnia malabarica [online]. BioLib.cz. Dostupné online. 
  2. The IUCN Red List of Threatened Species 2021.3. 9. prosince 2021. Dostupné online. [cit. 2021-12-27].
  3. Sturnia malabarica (J.F. Gmelin, 1789). India Biodiversity Portal [online]. [cit. 2024-04-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. GALA, Mittal; ONGOLE, Shasank; TRIPATHI, Anil. Status of Chestnut-tailed Starling Sturnia malabarica in Rajasthan, India [online]. 2019 [cit. 2024-04-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. RAHMAN, Touhidur, aj. Food and feeding behaviour of Chestnut-tailed Starling, Sturnia malabarica at Jahangirnagar University Campus, Bangladesh [online]. Jahangirnagar University Journal of Biological Sciences: 2019-08-03 [cit. 2024-04-12]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]