Kostel Proměnění Páně a svatého Mikuláše

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Proměnění Páně a svatého Mikuláše
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajKrálovéhradecký
OkresJičín
ObecNová Paka
Souřadnice
Kostel Proměnění Páně a svatého Mikuláše
Kostel Proměnění Páně
a svatého Mikuláše
Poloha kostela na mapě České republiky
Základní informace
Církevřeckokatolická
Provinciečeská
Užívánísoukromý
Zasvěcenísvatý Mikuláš
Architektonický popis
Stavební slohbaroko
Typ stavbykostel
Výstavba18. století
Specifikace
Stavební materiáldřevo
Další informace
Kód památky31565/6-1284 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Proměnění Páně a svatého Mikuláše je dřevěná řeckokatolická stavba z 18. století nacházející na východně města Nová Paka ve svahu Husova kopce. Do Nové Paky byl přenesen z obce Obava nedaleko Mukačeva na Podkarpatské Rusi. Do Obavy se dostal v roce 1788 ze slovenské obce Smrečany.[1] Původně byl zasvěcený Zesnutí Přesvaté Bohorodice.[2]

Před zkázou ho v Obavě zachránil novopacký továrník Otto Kretschmer, který ho nechal v roce 1930 rozebrat a převézt na svůj pozemek na západním svahu Husova kopce v Nové Pace, kde vlastnil letohrádek. Zde kostel po řádné konzervaci znovu nechal postavit. Kostel je roubený ze silných dubových trámů, které k sobě těsně přiléhají až k temeni střechy. Střecha je stupňovitá, pokrytá šindelem. Střecha přečnívá a vytváří ze tří stran podsíň lemovanou sloupy. Vpředu nad vchodem a kruchtou je čtyřboká barokní věž zakončena osmihrannou bání se zasklenou lucernou a dvojitým křížem. Střechy nad lodí a kněžištěm jsou zakončeny menšími cibulovými báněmi. Do kostela se vchází pod kruchtou jednodílnými dveřmi, za kterými je část určena pro ženy, odtud lze stoupat na kruchtu a dále do věže.[3] Podélná okna jsou malá a podlaha je z dubových špalíčků. Prostor mezi třemi vchody do kněžiště je vyplněn ikonickými obrazy světců, které opravil Karel Medlík, žák Václava Kretschmera. V presbyteriu je umístěn svatostánek, který měl sloužit k uschování uren majitelova rodu. V interiéru byly umístěny pozdně gotické sochy světců, plastiky Piety a Madony ze 16. století a bohatě zdobený oltář zhotovený koncem 17. století, dále ikonostas z roku 1812.[4][1]

Po roce 1948 byl kostel zestátněn. Před likvidací ho zachránila až restituce po roce 1989, kdy byl kostel vrácen potomkům majitele. V interiéru se zachovala pouze původní měděná křtitelnice. Kostel byl po roce 1989 znovu vysvěcen a je propůjčován řeckokatolické i římskokatolické církvi. Kostel je na seznamu kulturních nemovitých památek od 3. května 1958.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b ČÍŽEK, Jiří. řeckokatolický dřevěný kostel, Nová Paka. www.hrady.cz. 2013-05-26. Dostupné online [cit. 2018-02-06]. ISSN 1803-0076. 
  2. http://www.kudyznudy.cz/Aktuality/Velke-manevry--mala-kaple,-obri-kostel-a-dalsi--st.aspx
  3. BOHÁČ, Zdeněk. Poutnı́ mı́sta v Čechách. Praha: Nakl. Debora, 1995. ISBN 80-85923-07-6. 
  4. Archivovaná kopie. test.cirkevnituristika.cz [online]. [cit. 2018-02-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-02-07. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]