Čupakabra

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jedna z vyobrazovaných podob čupakabry

Čupakabra (mužský rod, ze španělského el chupacabras, výslovnost: / tʃupa'kabɾa /, složené ze slov chupar – „vysávat“, a cabra – „koza“, doslova „vysávač koz“) je pověstné zvíře údajně žijící v některých částech Severní a Jižní Ameriky.

Čupakabra jako moderní mýtus[editovat | editovat zdroj]

V moderním kontextu je slovo čupakabra spojováno se zprávami o spatření neznámého zvířete poprvé zaznamenanými v Portoriku a posléze v Mexiku a Spojených státech (zde zejména v latinskoamerické komunitě). První očitá svědectví byla nahlášena v Portoriku v roce 1995. Od té doby byl čupakabra údajně zpozorován dále na severu (až po Maine), dále na jihu (až po Chile), a dokonce i mimo americký kontinent (v Rusku a na Filipínách). Nejvíce svědectví o zahlédnutí čupakabry však pochází z Mexika a jihozápadu USA (Texas, Nové Mexiko). Biologové a přírodovědci jsou toho názoru, že čupakabra je pouhou moderní pověstí.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Fyzický popis čupakabry není ve všech svědectvích stejný. Podle prvních svědků z Portorika to má být malý, štíhlý, chlupatý humanoid, s útlou malou čelistí a černýma očima, který se kromě masa a krve živí také melouny. Jiní viděli těžkopádné lysé zvíře velikosti malého medvěda s řadou ostnů sahajících od krku až po ocas, nebo naopak lehké zvíře pohybující se po zadních končetinách jako klokan. Podle některých zpráv může mít i křídla podobná netopýřím. Zbarvení má být šedé, pestré, nebo proměnlivé jako u chameleona. Popisy se shodují na několika charakteristikách: lysé kůži, pohybu po zadních končetinách, dlouhých tesácích a inteligentních, téměř lidských očích mandlového tvaru. V letech 2004–2011 byl několikrát vyfotografován, uloven nebo byla nalezena uhynulá zvířata pokládaná za čupakabru. Vždy se však jednalo o kojota nebo domácího pejska postiženého kožní nebo jinou chorobou (nejčastěji svrabem), takže zvířata byla lysá, případně i jinak zdeformovaná.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Poprvé zaznamenané útoky se odehrály v květnu 1995 v Portoriku. Bylo nalezeno osm mrtvých ovcí, každá se třemi kousnutími v oblasti hrudníku a zcela bez krve. Téhož roku v srpnu uhynulo v portorickém městě Canóvanas údajně 150 hospodářských a domácích zvířat a jedna svědkyně, Madelyne Tolentino, nahlásila spatření čupakabry. Místní se původně domnívali, že zvířata v Portoriku zabíjel jakýsi satanistický kult. Podobný případ se odehrál v roce 1975 v městečku Moca, ovšem tam byla smrt zvířat přisouzena Upíru z Moca (el gracinha de Moca). Nahlášených zabití a záhadných úmrtí zvířat na ostrově přibývalo, přičemž z každého byla několika okrouhlými rankami vysáta krev. Termín el chupacabras prý zavedl portorický komik a podnikatel Silverio Pérez brzy po ohlášení prvních incidentů v tisku. Krátce po prvních zprávách o čupakabrovi v Portoriku byla zaznamenána úmrtí zvířat v dalších zemích, jako je Dominikánská republika, Argentina, Bolívie, Chile, Kolumbie, Honduras, Salvador, Nikaragua, Panama, Peru, Brazílie, USA a Mexiko. Tvorové, více či méně odpovídající popisu čupakabry však byli pozorování již dříve, patří k nim např. tzv. ďábel z Jersey, údajně pozorovaný již v 19. stol., a poté roku 1909, na rozdíl od čupakabry však měl mít netopýří křídla. Ještě podobnější čupakabře bylo Enfieldské monstrum, pozorované roku 1973 ve městečku Enfield ve státe Illinois, kde údajně napadlo malého chlapce, mělo být lysé, s ostrými drápy a obrovskýma, rudě svítícíma očima, na rozdíl od čupakabry však mělo mít tři (!) zadní nohy. Později se vyskytla údajná pozorování také v Evropě, zejména v Polsku, Bývalé Jugoslávii a Rusku, a dokonce i na Filipínách, kde se však odedávna vyprávějí příběhy o podobném strašidle či démonovi jménem Sigbin, které připomíná kombinaci ještěrky a netopýra a může lidem vysávat krev z jejich stínu.

Čupakabra v České republice[editovat | editovat zdroj]

V dubnu 2015 v brněnské městské části Kohoutovice procházející se žena spatřila a vyfotografovala neznámé zvíře. V diskuzích a médiích bylo následně označeno za čupakabru. Podle vyjádření zoologů šlo pravděpodobně o vyhublého bezsrstného psa[1][2][3].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Chupacabra na anglické Wikipedii.

  1. Kohoutovický čupakabra? Podle zoologa pes bez srsti
  2. Kohoutovičáci vs Bystrčáci – jedni chtějí „čupakabru“ zachránit, druzí odlovit!. mojekohoutovice.cz [online]. [cit. 2015-04-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-04-15. 
  3. Čupakabra v Kohoutovicích?. www.bystrcnik.cz [online]. [cit. 2015-04-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-04-13. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]