Česko-kolumbijské vztahy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Česko-kolumbijské vztahy
Česko
Česko
Kolumbie
Kolumbie
Česko (oranžově) a Kolumbie (zeleně) na mapě světa
Česko (oranžově) a Kolumbie (zeleně) na mapě světa

Česko-kolumbijské vztahy jsou zahraniční vztahy mezi Kolumbií a Českem. Česko má velvyslanectví v Bogotě a pět honorárních konzulátů v Barranquille, Bucaramanze, Cali, Cartaganě a Ibagué.[1] Kolumbie je v Česku zastoupena prostřednictvím svého velvyslanectví ve Vídni v Rakousku a honorárním konzulátem v Praze.

Historie[editovat | editovat zdroj]

K prvním kontaktům mezi českými zeměmi a oblastí současné Kolumbie došlo v dobách koloniální éry, při misijních aktivitách jezuitů v této oblasti.[2] V 60. nebo 70. letech 19. století objevil český botanik Benedikt Roezl na pobřeží Tichého oceánu v Kolumbii cykasu zamii Roezlovu. Rostlina je po něm pojmenována. V roce 1922 byly mezi Československem a Kolumbií navázány diplomatické styky. Od roku 1926 sídlí v Praze kolumbijský konzul. V roce 1935 se obě země dohodly na přítomnosti velvyslanců.[2]

V roce 2008 jednal český premiér Mirek Topolánek při své návštěvě Kolumbie s kolumbijským prezidentem Álvarem Uribem o potenciálním prodeji lehkého bojového letounu Aero L-159 Alca.[3][4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Colombia–Czech Republic relations na anglické Wikipedii.

  1. Embajada de República Checa en Colombia. VisaHQ [online]. [cit. 2023-04-06]. Dostupné online. (španělsky) 
  2. a b Předseda vlády M. Topolánek v Kolumbii pozval prezidenta A.Uriba na návštěvu ČR. www.vlada.cz [online]. [cit. 2023-04-06]. Dostupné online. 
  3. Radio Prague - News. web.archive.org [online]. 2008-10-01 [cit. 2023-04-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2008-10-01. 
  4. Topolánek chce Kolumbii prodat česká bitevní letadla. www.novinky.cz [online]. [cit. 2023-04-06]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]