Česko-řecké vztahy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Česko-řecké vztahy
Česko
Česko
Řecko
Řecko
Česko (zelená) a Řecko (oranžová) na mapě Evropy
Česko (zelená) a Řecko (oranžová) na mapě Evropy

Česko-řecké vztahy jsou bilaterální vztahy mezi Českem a Řeckem. Diplomatické styky mezi Řeckem a bývalým Československem byly navázány v roce 1920 –⁠ po založení Československa. Česko a Řecko navázaly diplomatické styky 1. ledna 1993. Česko má velvyslanectví v Athénách a Řecko má velvyslanectví v Praze. Obě země jsou členy Evropské unie, NATO, OECD, OBSE, Rady Evropy a Světové obchodní organizace.

Český vojenský kontingent se účastnil mise NATO na pomoc Řecku při zajišťování bezpečnosti během letních olympijských her v roce 2004.[1]

V prosinci 2015 byl řecký diplomat Panayotis Sarris nakrátko odvolán z Prahy do Athén kvůli nepochopenému veřejnému prohlášení českého prezidenta Miloše Zemana, který hovořil o důsledcích evropské dluhové krize.[2][3]

Diplomacie[editovat | editovat zdroj]

Velvyslanectví Řecka v Praze
Česká republika
Řecká republika

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Czech Republic–Greece relations na anglické Wikipedii.

  1. NATO. NATO begins security assistance for 2004 Olympics. NATO [online]. [cit. 2022-08-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Zaorálek zažehnal spor s Řeckem. Velvyslanec se vrátí do Česka po Vánocích | Domov. Lidovky.cz [online]. 2015-12-23 [cit. 2022-08-07]. Dostupné online. 
  3. Greece recalls Prague ambassador after Czech president's Grexit talk. news.yahoo.com [online]. [cit. 2022-08-07]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]