Úvoz (Praha)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Úvoz
Úvoz
Úvoz
Umístění
StátČeskoČesko Česko
MěstoPraha
Městská částPraha 1
ČtvrťMalá Strana, Hradčany
Poloha
Začíná naNerudova
Končí naPohořelec
Historie
Starší názvyStrahovská cesta
Hluboká
Další údaje
Kód ulice475912
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Úvoz je ulice v Praze, nacházející se na Malé Straně a Hradčanech v Praze 1. Navazuje na ulici Nerudovu směrem na západ a ústí do ulice Pohořelec. Je souběžná s ulicí Loretánskou a Radničními schody.

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Název pochází z roku 1870, předtím se jmenovala Hluboká cesta a ještě předtím Strahovská cesta. Jmenuje se Úvoz, protože se dříve zařezávala do terénu. Až do 17. století, kdy byla do skály pod Schwarzenberským palácem vylámána tzv. hradní rampa dokončená v roce 1663 (dnes tu vede ulice Ke Hradu), byla hlavní přístupovou komunikací z města na Pražský hrad.

Délka ulice je asi 460 m. Je jednosměrně průjezdná z Nerudovy na Pohořelec. Ulice vede do příkrého kopce a je dlážděná, na obou stranách jsou chodníky. Po celé pravé straně se nacházejí domy, vlevo jen na začátku a poté je zde ohradní zeď Velké strahovské zahrady, přes kterou je vyhlídka na Petřín.[1] Zhruba uprostřed této zdi je dům nazývaný V Presu (Úvoz 157/11), což je bývalý viniční lis a pekárna Strahovského kláštera.[2] Ještě výše vlevo je vstupní pavilon do zahrady,[3] u něhož začíná vyhlídková Promenáda Raoula Wallenberga, vedoucí po vrstevnici pod Strahovským klášterem. U horního konce je na levé straně Úvozu Švédská ambasáda (Úvoz 156/13) a nad ní, téměř na Pohořelci, je bývalý špitál sv. Alžběty a sv. Norberta – nyní hotel (Úvoz 155/15).[4] Na místě barokního domu U bílé koule (Úvoz 228/5) byl v roce 1938 postaven nový dům od architekta Rudolfa Stockara.

Na pravé straně Úvozu je řada historických domů s domovními znameními – prvním je Dům U Zlaté hvězdy, který tu má pouze levou boční fasádu (Úvoz čp. 171/2), dále je tu např. dům U Kamenného sloupu (Úvoz čp.160/24), v němž od roku 1914 bydlel Otakar Theer a po roce 2000 v něm byla otevřena Galerie Josefa Sudka, a poté zadní fronty domů majících hlavní průčelí v Loretánské (Vrbnovský palác). Zhruba ve dvou třetinách (naproti domu V Presu) je úzké strmé schodiště spojující Úvoz s Loretánskou ulicí. Na horním konci Úvozu je boční fasáda Trčkovského paláce, jehož hlavní průčelí je obráceno na Pohořelec.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ohradní zeď podél Úvozu - Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2021-06-19]. Dostupné online. 
  2. Dům V Presu - Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2021-06-19]. Dostupné online. 
  3. Vstupní pavilon - Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2021-06-19]. Dostupné online. 
  4. Špitál sv. Alžběty a sv. Norberta - Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2021-06-19]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • RUTH, František. Kronika královské Prahy a obcí sousedních. Praha: Pavel Körber, 1903-1904. 1246 s. Dostupné online. Kapitola Úvoz, s. 1078–1080. 
  • POCHE, Emanuel. Prahou krok za krokem. 2. vyd. Praha: Panorama, 1985. 470 s. S. 73. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]