Trčkovský palác

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o měšťanském domě na Hradčanech na Pohořelci. O šlechtickém paláci, nazývaném někdy Trčkův palác, který se nachází na Hradčanech v ulici Loretánská, pojednává článek Trauttmansdorffský palác.
Trčkovský palác
Průčelí, pohled z Pohořelce
Průčelí, pohled z Pohořelce
Účel stavby

byty, komerční prostory

Základní informace
Slohrenesance, baroko
Výstavba1622–1625
Poloha
AdresaLoretánské náměstí 110/4, Pohořelec 110/26, Úvoz 110/44, Hradčany, Praha 1, ČeskoČesko Česko
UlicePohořelec
Souřadnice
Další informace
Rejstříkové číslo památky39693/1-971 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Trčkovský palác, dříve zvaný také Trauttmansdorffský dům, je měšťanský dům v Praze 1 na Hradčanech. Tvoří spodní stranu Pohořelce u ústí Loretánské ulice a Úvozu. Od roku 1964 je chráněn jako kulturní památka.[1]

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Rozlehlý čtyřkřídlý objekt, označovaný někdy i jako palác, byl postaven na lichoběžníkové parcele u spodní, východní části Pohořelce, mezi ulicemi Úvoz (na jižní straně) a Loretánskou (na severní straně). Uvnitř objektu je dvůr, díky kterému se kdysi místo nazývalo i „u Širokého dvora“.[2]

Jedná se o pozdně renesanční stavbu vzniklou v letech 1622–1625, kdy byli majiteli Trčkové z Lípy, a upravenou v raném baroku (1660–1663), kdy byla majetkem Trauttmansdorffů. Dům si v podstatě uchoval svoji původní renesanční dispozici a ve zdivu jsou dochovány i pozůstatky někdejší gotické hradební zdi.

Hlavní průčelí má jednopatrovou čtyřosou fasádu, střední dvouosá část je zakončena štítem s trojúhelným frontonem a s volutami po stranách. Kamenný portál v přízemí uprostřed je bosovaný, po stranách jsou dva kamenné krámcové portálky.

Boční fasáda do Loretánské ulice je jednopatrová s 16 osami, z podkroví vystupují čtyři štítové nástavce. V přízemí je podloubí s osmi nestejně širokými oblouky. Boční fasáda do ulice Úvoz je u Pohořelce dvoupatrová, v nižší části ulice třípatrová, se čtrnácti osami a dvěma polygonálními arkýři. V přízemí je vchod do domu s obdélným kamenným ostěním.[1]

V letech 1885–1886 v domě bydlel Mikoláš Aleš.

Pohled od Loretánského náměstí

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Trčkovský palác - Památkový Katalog. www.pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2021-02-03]. Dostupné online. 
  2. RUTH, František. Kronika královské Prahy a obcí sousedních. Díl II. 1. vyd. Praha: Pavel Körber, 1904. Dostupné online. S. 665, 666. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Nemovité kulturní památky hlavního města Prahy. Operativní příruční seznam ke Státnímu seznamu nemovitých kulturních památek. Praha: Pražské středisko státní památkové péče a ochrany přírody, 1976. 332 s. S. 193. 
  • POCHE, Emanuel. Prahou krok za krokem. 2. vyd. Praha: Panorama, 1985. 472 s. S. 295. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]