Zbyněk Netopil

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zbyněk Netopil
Osobní informace
Datum narození21. září 1960
Místo narozeníProstějov
Datum úmrtí11. listopadu 2023 (ve věku 63 let)
Místo úmrtíProstějov
Výška185 cm
Hmotnost87 kg
Sportovní informace
Sportkanoistika, rafting
Výsledky
Získal téměř 160 domácích titulů (ČR) ve všech disciplínách, je v kategorii masters 28 násobným mistrem Evropy a 18 násobným mistrem světa.
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Zbyněk Netopil (21. září 1960 Prostějov –⁠ 11. listopadu 2023 Prostějov) byl český sportovec věnující se raftingu a kanoistice.[1] Získal 160 domácích titulů ve všech disciplínách dohromady, mezi muži v kategorii masters je 28 násobným mistrem Evropy a 18 násobným mistrem světa v raftingu.[2]

Život[editovat | editovat zdroj]

V mládí se věnoval cyklistice, ale velmi záhy našel zalíbení ve sjezdu divoké vody. Z počátku se věnoval kanoistice – pevným lodím. Poté se více zaměřil na rafting. Získal nespočet titulů mistra ČR ve slalomu, sjezdu, sprintu.[zdroj?] Prosadil se se svými posádkami i ve světovém měřítku. Několik desítek titulů na ME nebo světa.[zdroj?] Za svou kariéru se i významně podílel na vedení mládeže a růstu nemálo talentů v tomto sportu. Získal několik ocenění sportovce města Prostějova a Olomouckého kraje.[zdroj?] Za zmínku stojí i jeho trenérská kariéra, kde přivedl ke světovým titulům juniory, mládež i muže v tomto nádherném sportu. Vystudoval vodohospodářství na VUT v Brně a podniká v oboru požární techniky a servisu.

Měl dvě děti, Tomáše (* 1987) a Petru (* 1995).

Sportovní činnost[editovat | editovat zdroj]

Svou sportovní činnost začal jako osmiletý v první experimentální plavecké třídě, současně se věnoval závodní cyklistice. Zde měl těžký úraz, který kariéru přibrzdil. Začal závodně ve třídě Evropa v jachtingu, věnoval se výkonnostní turistice, kde dosáhl mistrovské třídy. Poté ho zaujala voda a zde vítězil pravidelně v krajských i celostátních soutěžích, za kariéru sjel téměř 500 řek s několika prvosjezdy, nejcennější asi sjetí 12 m vodopádu Marui Falls na Novém Zélandu. Od vodní turistiky byl jen krok ke kanoistice, kde největším úspěchem bylo několik titulů MR v kategorii R4, na deblu pak se svým partnerem dosáhl největšího úspěchu na MS ve sjezdu v kategorii nad 40 let. Souběžně absolvoval několik dlouhých a vítězně i krátkých triatlonů. V MR extrémních sportů získal se svým týmem několik titulů v kategorii nad 40 let. Jakmile vznikly závody v raftingu okamžitě se mu začal věnovat a věnuje již 30 let. Za tu dobu získal téměř 160 domácích titulů ve všech disciplínách, mezi muži v kategorii masters je 28 násobným mistrem Evropy a 18 násobným mistrem světa. Ve voleném čase rád lyžoval, potápěl se a jezdil na jachtě. V roce 2020 se s týmem kvalifikoval na MS v Austrálii, kde ukončil svou závodní kariéru.

Funkcionářská činnost[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1989 pracoval jako předseda správní rady TJ OP Prostějov, mnoho let byl členem sportovní komise města Prostějov a s panem Sonnevendem vymyslel i anketu o nejlepšího sportovce města. Před 30 lety založil klub raftingu, který se vypracoval na nejlepší na světě.

Založil jako člen rady a předsednictva Svazu vodáků ČR reprezentační komisi.

Trenérská činnost a organizátorská činnost[editovat | editovat zdroj]

Od mládí se věnoval výchově mládeže, vedl vodácký kroužek v ODDM a organizoval pro širokou veřejnost spousty autobusových zájezdů po celé Evropě. Působil jako ředitel 30 ročníků závodů a splutí Hloučele, několik ročníků závodů MR O pohár starosty PV na nejtěžších českých terénech – Labské soutězce ve Špindlerově Mlýně a Čertových proudech na Lipně.

Během kariéry byl vyhodnocen jako nejlepší trenér kraje.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SONNEVEND, Marek. Zbyněk Netopil:„Miluju přírodu a sport, divoká voda je spojuje“ [online]. vecernikpv.cz, 2019-04-12 [cit. 2020-08-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-08-22. 
  2. HEGER, Ivo. Zemřel Zbyněk Netopil, mnohonásobný šampion v kanoistice a raftingu [online]. Prostějov: Sportovní komise Rady města Prostějova, 2023-11-13 [cit. 2023-11-17]. Dostupné online.