Základní škola Velká Bíteš, Tišnovská 116

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Základní škola Velká Bíteš, Tišnovská 116
Informace
Právní formapříspěvková organizace
Datum založení1. ledna 2004
Poloha
MěstoVelká Bíteš
AdresaTišnovská 116, Velká Bíteš, 595 01, Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Identifikátory
IČO70831394 (VR)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Základní škola Velká Bíteš, Tišnovská 116 je základní škola ve Velké Bíteši. Je školou zaměřenou na vzdělávání dětí se specifickými vzdělávacími potřebami.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Škola byla založena 23. května 1974 a byla zřizovaná Školským úřadem Žďár nad Sázavou. V roce 2000 získala právní subjektivitu a jejím zřizovatelem se stal Kraj Vysočina. Od roku 2004 převzalo školu město Velká Bíteš. Tak, jak se měnili zřizovatelé, měnil se postupně i název z původního názvu „Zvláštní škola“ na „Speciální škola“ až po současný název „Základní škola Velká Bíteš, Tišnovská 116, příspěvková organizace“.

Vzdělávání[editovat | editovat zdroj]

Škola je zaměřena na vzdělávání dětí se specifickými vzdělávacími potřebami. Jednou z priorit školy je maximální individualizace výuky a využití speciálních reedukačních, stimulačních a rehabilitačních metod. Při vzdělávání aplikuje škola prvky alternativní a augmentativní komunikace. Nejpoužívanější metodou náhrady komunikace je VOKS (Výměnný obrázkový komunikační systém).

Mezi pracovní a relaxační prostory patří kmenové třídy, snoezelenová místnost vybavená vodním lůžkem a audioviziálním systémem pro terapie (např. míčkování, aromaterapie, aromamasáž, rehabilitace – rehabilitační tělocvik), pracovna logopedie určená k individuální a skupinové terapii. Pro environmentální výchovu se využívá školní zahrada s učebnou v přírodě, hmatovou stezkou a školním arboretem. Učebna dílen a cvičná kuchyňka slouží k zdokonalení praktických dovedností.

Pro děti přípravné třídy ZŠ speciální je třída vybavena zónou pro relaxaci a terapie, jejíž součástí je vodní lůžko, relaxační kuličkový bazének a polohovací pomůcky. Mezi využívané IC technologie patří PC stanice, které jsou ve všech kmenových třídách, ve školní družině, v logopedické pracovně. Některé z nich jsou vybaveny speciálním příslušenstvím pro handicapované uživatele. Od roku 2001 je škola zařazena do sítě zdravých škol. Každoročně úspěšně realizuje projekty a granty na regionální či republikové úrovni. V roce 2011 byla škola hodnocena Českou školní inspekcí jako „škola dobré praxe“.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]