Wikipedista:Kopanko a./Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Masná plemena skotu nejčastěji chovaná v ČR[editovat | editovat zdroj]

Nejčastěji chovaným plemenem masného skotu v České republice je plemeno

LIMOUSINE[editovat | editovat zdroj]

Toto plemeno vzniklo v Limousinské oblasti jihozápadní Francie, která je klimaticky celkem drsná. Nadmořská výška je zde až 1000 m.n.m. Plemeno bylo zprvu využíváno k tahu, a proto byla prvotně využívána zvířata s větším tělesným rámcem, výborně osvalená, v dobré fyzické kondici, schopná velké zátěže. Pro tuto chovatelskou selekci mohlo vzniknout masné plemeno s velkým podílem svaloviny, nižším procentem tuku a jemnější kostrou.

Hmotnost krav se pohybuje okolo 650 kg a býků okolo 1100 kg.

Krávy jsou dobré matky s dostatečnou produkcí mléka. Předností je dobrá plodnost, snadné telení a dlouhověkost chovaných zvířat. Plemeno se rovněž hojně používá k užitkovému křížení. Na počátku 90. Let bylo právě toto plemeno nejčastěji využíváno k inseminaci. První zástupci tohoto plemene pocházely převážně z Maďarska a založily chov na 5 zemědělských farmách.

Maso plemene tohoto plemene je křehké, šťavnaté s malým zastoupením tuku. Jatečná zvířata lze vykrmovat do vyšší porážkové váhy a to až nad 550 kg. Pro svoji výbornou masnou užitkovost je o něj mezi chovateli značný zájem.

Plemenná kniha k 31. 12.2022 eviduje 5 494 plemenných býků, 3 317 plemenných krav a dárkyň a 2037 jalovic. Plemení zástupci, jsou dnes kromě vysokého zastoupení tuzemských jedinců dovážení z Německa, Francie, Dánska, Polska a Rakouska.

Jako nejúspěšnější otcové jsou plemennou knihou uvedeni býci CAMEOS narozený 22. 9. 2007. CAMEOS je importovaný z Francie, ARGAMON VFU narozený 13. 3. 2014 z Veterinární univerzity Brno a CARPACIO z Prosíček ET narozený 20. 2. 2016 ze Zemědělského družstva Chýšky.

Dalším hojněji rozšířeným masným plemenem na území ČR je plemeno

ABRDEEN ANGUS[editovat | editovat zdroj]

Domovem tohoto plamene je severovýchodní Skotsko, kde bylo již na počátku 18. Století možno zástupce tohoto plemene vidět. Chovatel Watson sjednotil ráz tohoto plemene přikřížením jednoho určitého plemene .

Postupně bylo plemeno rozšířeno i mimo Evropu a jeho zástupci s dostali do Severní a Jižní Ameriky, Austrálie, Nového Zélandu a Afriky.

Abrdeen Angus je plemeno, které vyniká dobrou plodností matek a snadnými porody. Jeho maso je vysoce mramorované s nízkým podílem tuku, křehké, šťavnaté se specifickou chutí. Jatečná výtěžnost se pohybuje okolo 61 % s nízkým podílem kostí. Další výhodou plemene je bezrohost a celoplášťové černé „ Black Argus“, či červené „ Red Angus“ zbarvení. Pro své vynikající vlastnosti je plemeno hojně rozšířené mezi chovateli. Maso tohoto plemene vhodné ke kulinářskému zpracování se prodává pod značkou „ Český Argus“.

Abrdeen Angus je masné plemeno středního tělesného rámce. Krávy dorůstají 600 kg a býci 1050 kg. Americký ráz tohoto plemene je mohutnější. Je výhodné pro chov v méně příznivých oblastech, s nízkým nárokem na ustájení v chovatelských zařízeních.

to je naše Rozárka
jalovice plamene Abrdeen Angus Red

Plemenná kniha k 31. 12. 2022 eviduje 2 636 ks jalovic, 4 910 ks plemenných krav a dárkyň a 5 040 ks plemenných býků.

Zástupci tohoto plemene jsou kromě tuzemských chovů dovážení zejména ze Skotska, Dánska, USA, Irska a Německa.

Jako zatím historicky nejúspěšnější plemenné zástupce tohoto chovu lze hodnotit ALFA TEGRA z chovu TEGRO s.r.o. narozeného 13. 2. 2014 po otci PLAYBOY RED z Pěnčína BONDA RED ZE Svolínek narozeného 10. 3. 2015 z chovu p. Hromase po otci TARIK RED ET a VULKÁNA z Pěnčína, narozeného 30. 5. 2012 z chovu pana Lepši, po otci TOBRUK ZDB.

HEREFORD[editovat | editovat zdroj]

Tento skot je jedním z nejstarších a nejrozšířenějších masných plemen skotu. Je vysoce adaptabilní a zdravotně odolný, lze jej chovat téměř v jakémkoli přírodním prostředí. V ČR jej chováme již od roku 1974, kdy jsme dovezli první jedince z Kanady. Je to bezrohý typ skotu s menším až středním tělesným rámcem. Do roku 1990 to byl jediný, čistokrevný zástupce masného plemene na našem území. Později byly dovezeny i rohaté formy tohoto plemene. Celkově se Hereford na našem území rozšířil tak, že importy jalovic po roce 1990 nepřesáhly 250 ks. Hmotnost krav je kolem 600 kg a býků 900 – 1050 kg. Zbarvení plemene je červené, kromě hlavy, spodní části krku, břicha, ocasu a hrudi tato místa jsou bílá. Výhodou tohoto plemen je nízká porodní hmotnost telat, výborné mateřské mléko a první telené mezi 24 – 28 měsíci. Výborná kvalita masa s nižší porážkovou hmotností do 550 kg. Hereford je odolný, otužilý a přizpůsobivý, nenáročný a klidný, má výborné pastevní vlastnosti. Plemenná kniha eviduje celkem 1 047 ks herefordských plemenných býků, 431 ks jalovic a 661 ks žijících plemenných krav a dárkyň.

Importy chovných jedinců jsou málopočetné, provádí se zejména z Německa, Dánska, Kanady, Irska, USA, Velké Británie, Švédska, Maďarska a Bulharska.

Historicky nejúspěšnější herefordští plemeníci jsou CESAR ALMAKO narozený v ČR 16. 12. 2016 z chovu paní K

Map

olářové po otci DAYS CALIBRE G74, CTIRAD FM ze Chříbské narozený v ČR11. 2. 2016 v ČR z chovu Ing. Machače po otci KINGLEE 1 HERO a AXA GOLDEN-OAK XCEED ET 704X narozený 24.2.2010 importovaný z Kanady.


zdroj: https://www.cschms.cz/