Wikipedista:Keaphyr/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Autistic memes for MGO teens[editovat | editovat zdroj]

Autistic memes for MGO teens je facebooková stránka obsahující vtipné výjevy (neboli memy) z prostředí Mendelova gymnázia v Opavě.



Humor[editovat | editovat zdroj]

Samotné označení jako školní sportovní tým je již prvním náznakem toho, s jakým humorem se na této části internetu setkáte. Mistrovství a onen vtip je často dosahován díky různým situacím a událostem, které se dějí v průběhu fungování stránky. Často se také objevuje humor týkající se vyučujících na škole; jejich vlastností nebo přístupu k učení či studentům. Autoři se zjevně snaží být co nejvíc originální, zejména v ohledu tzv. templatů, které tím opakovaly jen minimálně. Jedním z těchto případů bylo období výběrového řízení na nového ředitele gymnázia v roce 2018. Tvůrci chtěli jistě apelovat na nevhodnost jiného kandidáta.

Některé části se často objevují v anglickém jazyce, pročež je potřebné jeho plné znalosti k pochopení záměrů a pohnutek, které vedly k vytvoření obrázku. Najdou se i příspěvky, ke kterým je zapotřebí zvýšený inteligenční kvocient. Právě proto je stránka určená hlavně pro studenty gymnázia či jeho absolventy, kde většina disponuje nadprůměrnou hodnotou.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stránka vznikla již v září roku 2017, jedním ze studentů gymnázia. Dnes jsou uvedeni jako členové "týmu stránky" Jacques Mendeleho a Pierre Mendeleho, kteří jsou jedinými známými správci stránky. Věří se, že zakladatelem je právě Jacques Mendeleho.[1]

Začátky[editovat | editovat zdroj]

Právě zmíněný únor byl počátkem tvorby této meme stránky. Příspěvky nedosahovaly takové kvality, dosahu či reakcí, ale s více než 30 reakcemi na jednom z nich se už dostávala do podvědomí pár ze studentů nejen zmíněného gymnázia, ale i ostatních středních škol a učilišť v okolí Opavy. Po zveřejnění pouhých čtyřech příspěvků se stránka odmlčela na nějakou dobu.

Rychlý růst[editovat | editovat zdroj]

Psalo se dne 26. června roku 2018, kdy byl vydán jeden z nejdůležitějších příspěvků do galerie Autistic memes for MGO teens. Pro některé jen pár pixelů, pro zakladatele neskutečná radost. Díky propagaci jiné stránky (Přiznání MGO) se tento mem rozšířil mezi mnoho studentů, kteří se rozhodli dát to se mi líbí nejen příspěvku, ale i nově rostoucí stránce. Přes stovku nových fanoušků se najednou chtělo víc.

Byl sice konec školního roku, ale úspěch tohoto příspěvku přivedl jednoho spolužáka od zakladatele k myšlence bavit ostatní lidi na Mendláku. Tak se stal 1.7.2018 Pierre Mendeleho administrátorem.

Celé dva měsíce prázdnin stránka rostla a rostla díky píli obou tvůrců. I když se spekuluje, že se oba celé dva měsíce neviděli, dokázali nastřádat v září samého roku neskutečných 200 to se mi líbí.[2]

Zlatý věk[editovat | editovat zdroj]

Se začátkem nového školního roku popularita rostla. Nejeden člověk chtěl povědět o nové super stránce na Facebooku, která se věnovala škole, na které studovali. Dosah příspěvků rostl a vášeň pro tvorbu dalších příspěvků také. Bylo toho tolik, z čeho se mohla udělat sranda, do čeho si rýpnout...

Další důležité datum pro tuto stránku byl 3. říjen. To byl vydán nejznámější vtipný obrázek vůbec. Noví fanoušci zejména z řad absolventů se jen hrnuli a čísla rostla. Pár dní na to stránka dosáhla 300 to se mi líbí. A to hnalo tvůrce dál.

Přechodná éra[editovat | editovat zdroj]

Doba vzestupu se chýlila ke konci. Listopad, prosinec i leden byli víceméně klidnější měsíce s výjimkou zvolení nového ředitele respektive ředitelky - Mgr. Moniky Klapkové. Reakce ze strany stránky byly podle některých přehnané, ale každý aspoň věděl, co se děje na úrovni řízení školy. Informace se šíří rychle, ale ne ke každému. S tímto právě tyto příspěvky měly pomoci.

Kolem poloviny listopadu překročila stránka milník 400 to se mi líbí.[3]

Přes vánoční svátky se na chvíli stránka odmlčela, přísun zábavných příspěvků se ale pár dní na to obnovil.

Právě klesající růst přispěl i k menšímu poklesu vzhledem ke kvalitě příspěvků. Inspirace docházela a vytvářet příspěvky se pro oba stalo spíše úkolem než koníčkem. Příspěvky byly často plánované i měsíc dopředu, ale ke konci roku docházeli. I proto žádné nebyly v období Vánoc. V novém roce již memy vycházely co tři dny namísto dřívějších dvou. Nebylo to ono a fanoušci to rozhodně pocítili.

Turnaj učitelů[editovat | editovat zdroj]

Byl měsíční projekt se vším všudy, který začal 1. února, ale byl plánován již od ledna. Plán, který vyšvihl popularitu do výšin. Začalo to dvěma trailery od obou tvůrců. Každý tušil, že to bude něco velkého, jenom nikdo nevěděl jak moc. Celý únor jste mohli slyšet sem tam někoho na chodbě jak se baví o tom, kdo komu dal hlas, kdo chtěl koho, aby vyhrál atd. Fanoušci měli radost, že se mohou podílet na fungování stránky a admini, že jejich stránka žije víc, než předtím. I někteří z učitelů[4] brali tuto událost stejně vážně, jako někteří studenti. Vítězem turnaje se stala ikona samotné stránky a to Mgr. Miroslav Kořínek.

Hned na začátku února se čísla to se mi líbí stránky zvedla na ohromných 500.[5]

Etapa deprese[editovat | editovat zdroj]

Po úspěšném turnaji se nebylo moc k čemu vracet. Březen byl sice ještě známkou toho, že stránka není úplně mrtvá a že pořád tomu šéfují kreativní jedinci, ale tento stav nebyl udržitelný. Dostáváme se tím k dubnu, kdy byla oznámena soutěž Nakrm Millana. Nic se ale z toho neuskutečnilo a stránka začala pomalu, ale jistě umírat.

Jedním ze snah byla skupina pro kreativní jedince pojmenovaná: Úlomky omítky MGO, která dává možnost projevit se nováčkům před publikem. Nedokázalo to ale vrátit stránce původní šmrc.

Administrátoři[editovat | editovat zdroj]

Vystupují zatím jen pod přezdívkami. Jejich příjmení je jistým odkazem na vědce - Gregora Mendela, po kterém bylo pojmenováno Mendelovo gymnázium, na kterém studovali.

Jacques Mendeleho - zakladatel stránky

Pierre Mendeleho - editor stránky


Odkazy[editovat | editovat zdroj]

  1. Autistic memes for MGO teens. www.facebook.com [online]. [cit. 2019-06-06]. Dostupné online. 
  2. Autistic memes for MGO teens. www.facebook.com [online]. [cit. 2019-06-06]. Dostupné online. 
  3. Autistic memes for MGO teens. www.facebook.com [online]. [cit. 2019-06-06]. Dostupné online. 
  4. Mgr. Zdeňka Hanzliková
  5. Autistic memes for MGO teens. www.facebook.com [online]. [cit. 2019-06-06]. Dostupné online.