Wikipedista:Hermiona1311/Monster High

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Monster High je americká módní panenka podporovaná multimédii, vytvořená designérem hraček Garrettem Sanderem a společností Mattel, která ji uvedla na trh v roce 2010. [1] [2] Je zaměřena pro děti ve věku 7 až 14 let a obsahují postavy inspirované o příšerách, sci-fi hororech, thrillerových fikcích, folklóru, mýtech a populární kultuře, které se soustředí na dobrodružství dospívajících dětí monster a dalších mýtických bytostí navštěvujících střední školu stejného jména.

Ačkoli hlavním cílem byly módní panenky, byla také vydána 2D animovaná webová série a 15 animovaných televizních filmů, které je doprovázely, stejně jako videohry, série románů pro mladé dospělé napsané Lisi Harrison a další formy. Panenky se rychle staly populární mezi dětmi a tato franšíza byla mimořádně úspěšná z hlediska výdělků pro americkou společnost Mattel. Ve třetím roce své existence měla hodnotu 1 miliardy dolarů s ročním obratem více než 500 milionů dolarů a byla druhou nejprodávanější značkou panenek v Severní Americe. Dvě vedlejší řady hraček byly uvedeny na trh jako společníci k Monster High: Ever After High a Enchantimals s míšenci člověka a zvířete. Prodeje však byly v roce 2016 málo úspěšné, proto musela americké společnost Mattel obnovit franšízu s přepracovanou estetikou a novým fiktivním vesmírem.

Monster High bylo podruhé znovu spuštěno v roce 2020, kdy byly vydány nové panenky představující kulty hororových filmů, což vyvrcholilo v roce 2021 oznámením animovaného televizního seriálu a živě akčního hudebního filmu, oba produkované Mattel Television a premiéru na Nickelodeonu v říjnu. 2022. [3] [4] [5] [6] [7]

Předpoklad[editovat | editovat zdroj]

Skupina lidí cosplayuje jako postavy Monster High na San Diego Comic-Con 2011

Ve fiktivním americkém městě New Salem navštěvují dospívající děti slavných příšer a dalších mýtických stvoření střední školu s názvem Monster High. Škola je známá tím, že se do ní mohou zapsat všechny druhy příšer: to je v rozporu s jinými školami, které existují ve světě fantazie panenek, a které jsou vyhrazeny pouze pro jeden typ příšer. Příběhy postav jsou vyprávěny prostřednictvím televizních seriálů, webových seriálů, filmů, oficiálních webových stránek a také prostřednictvím deníků (brožur) přiložených k panenkám. Od počátku na konci roku 2000 a na začátku roku 2010, oceňuje Monster High rozmanitost mezi postavami a jejich vizuálním vzhledem, osobnostmi, schopnostmi a kulturním zázemím. [8]

Znaky[editovat | editovat zdroj]

Monster High představuje řadu fiktivních postav, z nichž mnohé jsou studenty střední školy. Ženským postavám se říká „ghúlové“ a mužským postavám „mansters“. Když bylo povolení poprvé představeno, postavy byly syny a dcery netvorů; v pozdějších letech se rozšířila také o postavy inspirované jinými různými typy mýtických bytostí, jako jsou například postavy z mytologie a popkultury.

Oficiální webové stránky franšízy uváděly postavy ve čtyřech kategoriích: „originální“ – hlavní postavy, které byly představeny nejdříve a „Frightmares“ – postavy, které jsou napůl kentaur a napůl monstrum. [9] Původní postavy jsou:

  • Frankie Stein (vyjádřený Kate Higgins od roku 2010 do roku 2016, Cassandra Lee Morris od roku 2016 do roku 2018 a Iris Menas od roku 2022) [10] je dcera Frankensteinova monstra a jeho nevěsty. Je hlavní postavou franšízy. Má bílé vlasy s černými pruhy a světlou, mátově zelenou pleť. Frankie je simulakrum, což znamená, že její tělo se skládá z mnoha různých částí. Je nemotorná, milá a vždy laskavá k ostatním. Je zamilovaná do Neighthan Rot . V seriálu chodila s Jacksonem Jekyllem a Holtem Hydem, ale to je jiné v denících, kde jsou obě postavy ve vztahu s Draculaurou.
  • Draculaura (vyjádřený Debi Derryberry od roku 2010 do roku 2018 [11] a Courtney Lin od roku 2022 dále) je upír, který je dcerou Drákuly . Je ve vztahu s Clawdeenovým starším bratrem Clawdem Wolfem. Je vegetariánka, která omdlí při pohledu na krev. [12] Deníky ukazují, že chodila s Jacksonem Jekyllem a Holt Hydem. Má tesáky a nejradši se obléká do růžové, černé a bílé.
  • Clawdeen Wolf (vyjádřená Salli Saffioti od roku 2010 do roku 2018 a Gabrielle Nevaeh Green od roku 2022 [11] ) je dcera vlkodlaka . Je popisována jako odchozí a sladká. Má ráda módu. Když si s ní něco zahraje, má občas trochu temperamentu, ale když je správně přemluvena, dokáže ji snadno ovládat. Její vlčí uši jsou propíchnuté na více místech.
  • Lagoona Blue (vyjádřená Laurou Bailey od roku 2010 do roku 2015, [11] Larissa Gallagher od roku 2016 do roku 2018 a Valeria Rodriguez od roku 2022 dále) je dcerou mořské příšery . Lagoona pochází z " Down Under " a mluví s australským přízvukem. Umí mluvit s vodními zvířaty. Je ve vztahu s Gillingtonem "Gil" Webberem.
  • Cleo de Nile (vyjádřená Salli Saffioti [13] od roku 2010 do roku 2018 a Kausar Mohammed od roku 2022) je dcerou mumie faraona Ramsese de Nile a na začátku seriálu je jí 5842 let. Je kapitánkou " nejstrašnějšího " týmu. Cleo nejraději doplňuje světle zlaté obvazy nebo mumie. Je založena na Kleopatře, zatímco její starší sestra, Nefera de Nile, je založena na Nefertiti . Je královnou společenské scény a má přítele jménem Deuce Gorgon.

Koncepce a vývoj[editovat | editovat zdroj]

Mattel začal konceptualizovat franšízu Monster High v roce 2007; společnost požádala o ochrannou známku s názvem „Monster High“ v říjnu téhož roku. [14] Garrett Sander a jeho bratr Darren šli jednoho dne nakupovat s mladými dívkami, které byly oblečené v gotické módě. To jim posloužilo jako inspirace pro vytvoření značky hraček s temnou estetikou. Darren se podílel na raných konceptech značky; přišel se sloganem "(Where) Freaky Just Got Fabulous!" . Také řekl, že protože jsou postavy monstra, mají větší svobodu dělat věci, které běžné děti dělat nemohou. [15] Mezi další inspirace pro značku patří dětské zájmy od Tima Burtona a Lady Gaga . [16]

Zboží[editovat | editovat zdroj]

 

Panenky[editovat | editovat zdroj]

Módní panenky byly prvním franšízovým produktem, který byl uveden na trh. Brzy následovaly média a další zboží. [17] Poprvé obsahoval původních šest postav a byl vydán v roce 2010. [18] [19] [20] Mattel experimentoval s novou obchodní strategií, a to tím, že nejprve uvolnila hračku a poté následovala média a zábava. [17] Originální obalové krabice navrhl sám Garrett Sander. Podle příspěvku na sociálních sítích, který Sander vytvořil v roce 2020, byly úplně první prototypy panenek během jeho vývoje vyrobeny s použitím forem na hlavy z jiné řady panenek Mattel, z těl ze sběratelských panenek Barbie a s některými doplňky od My Scene panenek. Velká část původního designu zůstala nezměněna, ale skutečné panenky nakonec vypadaly úplně jinak.

Od uvedení na trh v roce 2010 bylo vydáno více než 750 různých panenek. [21] Liší se například velikostmi, vlastnostmi, typem balení, typem příslušenství, se kterými jsou dodávány nebo třeba zemí výroby. Většina z nich je asi 270 mm vysoký. Některé panenky, nejvíce ty, které byly vydány před dlouhou dobou nebo jen v omezeném množství, jsou vzácné, sběratelské, a proto docela dost drahé. [20] Většina panenek Monster High byla prodávána dětem jako hračky na hraní, ale někdy byly panenky vyrobeny i ze „sběratelské edice“, jejichž cena byla o dost vyšší a byla zaměřena spíše na starší publikum. [22]

Prodeje v roce 2016 byly nízké a linka byla nakonec v roce 2018 v tichosti ukončena. [23] V roce 2020 se však vrátily, když byly k dispozici dvě nové sběratelské panenky za prémiovou cenu – nazvané „Skullector“, které byly inspirované postavami z hororových filmů It a The Shining – právě včas na Halloween toho roku. [24] V roce 2021 byla prostřednictvím sekce „Mattel Creations“ na webových stránkách společnosti Mattel [25] uvedena na trh nová sada dvou panenek Skullector inspirovaných postavami z filmu Beetlejuice spolu s panenkou, která byla inspirovaná filmem Gremlins 2: The New Batch . [26] V roce 2022 představil Mattel novou řadu Monster High s názvem „Haunt Couture“, která se skládala ze tří nových sběratelských panenek: pěti hlavních postav Frankie Stein, Clawdeen Wolf, Draculaura, Cleo de Nile a Lagoona Blue. Vyznačovaly se některými detaily, jako jsou například zakořeněné řasy, a jejich cena byla 75 dolarů a podobně byly dostupné pouze prostřednictvím webových stránek. [27] V pátek 13. května 2022 vydal Mattel novou řadu panenek „Booriginal Creeproductions“ Monster High, které byly poctou původní řadě z roku 2010. Představoval čtyři hlavní postavy oblečené ve svých původních oblecích a zabalené v krabicích, které byly silně inspirovány původním obalem. Jejich cena byla 25 dolarů za kus a byly nejprve dostupné výhradně v prodejnách Walmart ve Spojených státech a poté také po celém světě prostřednictvím sekce „Mattel Creations“ na webových stránkách Mattel. [28]

Ostatní zboží[editovat | editovat zdroj]

Byly vydány různé další produkty značky Monster-High jako například sběratelské vinylové figurky, halloweenské kostýmy, plyšáci, [29] psací potřeby, [30] dětské oblečení, doplňky, [31] make-up, [32] parfémy, [33] a tak dále. V únoru 2022 americká módní návrhářka Maisie Wilen spolupracovala s Mattelem na vytvoření páru náušnic, které byly inspirované jednou z hlavních postav Monster High; byly k dispozici za 50 dolarů, a to prostřednictvím sekce „Mattel Creations“ na webových stránkách Mattel. [34] V dubnu 2022 Mattel spolupracoval s Hot Topic na kolekci oblečení inspirované estetikou těchto panenek. [35]

Mediální franchising[editovat | editovat zdroj]

Monster High, který byl zahájen v éře digitálních médií, se začal adaptovat na webovou sérii, která měla svůj debut na YouTube 5. května 2010, poté následoval 23minutový televizní speciál New Ghoul @ School 30. října téhož roku, který měl premiéru na Nickelodeonu ve Spojených státech. Výše zmíněný seriál a další televizní speciál Fright On! byly 2D animované. Poté následující filmy byly animovány v CGI nebo počítačové animaci. Jsou to například: „ 'Proč se ghúlové zamilují “, „ Útěk z břehů lebek “, „ Frights Friday Night “. Další filmy byly údajně ve vývoji až do prvního restartu franšízy a ukončení Ever After High v roce 2016. Filmy zařadily Monster High jako druhé místo v seznamu dětských franšíz přímo na video podle online časopisů a publikací . [36] Filmy a speciály se také objevily na streamovacích službách/platformách jako Netflix a Amazon Prime Video . [37]

Ve filmu z roku 2015 „Boo York, Boo York“ naváže postava známá jako Astranova kontakt s Apple White a Raven Queen z Ever After High, což naznačuje přechod v budoucnosti. Nicméně, první restart franšízy a ukončení Ever After High tyto plány vykolejily a zrušily. Stručné animace scénáře byly místo toho vydány na oficiálním kanálu Monster High YouTube pod názvem The Lost Movie a rané návrhy postav EAH určených pro crossover byly zveřejněny online.

V roce 2021 bylo oznámeno, že Mattel Television bude vysílat živě akční a hudební film, a také animovaný televizní seriál pro Nickelodeon, který měl premiéru v říjnu 2022. Oba projekty obsahují také LGBT postavy. [38] [39]


Videohry[editovat | editovat zdroj]

Videohry byly vydány jako doprovod audiovizuálních médií, z nichž první byla 25. října 2011 Monster High: Ghoul Spirit pro konzole Nintendo DS a Wii, která obsahuje speciální funkci „Ghoulify“ pro Nintendo DSi . Hra se točí kolem hráče, který je novým „ghúlem“ ve škole a musí se propracovat aktivitami a sociálními situacemi, aby byl nakonec korunován jako „královna křiku“. Další videohra pro Wii, Wii U, Nintendo DS a Nintendo 3DS pojmenovaná po Monster High: 13 Wishes byla vydána v říjnu 2013. V této hře se hráči vžijí do role Frankie Steinové, která musí osvobodit své přátele z kouzelné lucerny tím, že posbírá třináct střepů kouzelného zrcadla. Webová stránka Monster High také vydala sérii webových her s tématikou katakomb : „trick or trance“ a „strašidelné sladké vzpomínky“. V listopadu 2015 vyšlo Monster High: New Ghoul in School pro Xbox 360, PC, PlayStation 3, Wii U a Wii. [40]

Knižní série[editovat | editovat zdroj]

Lisi Harrison, kanadská autorka známá psaním populárních knižních sérií; The Clique and The Alphas, napsal několik románů pro mladé dospělé s použitím jiného fiktivního vesmíru než webová série a pojednává o Dodgers a jejich boji s láskou, společenským životem a školou. Mattel vydal Harrisonův první román Monster High dne 26. září 2010. Kniha se točí kolem Frankieho Steina a Melody Carverové. Druhá kniha ze série, The Ghoul Next Door, vyšla na konci března 2011 [41] a obsahuje kapitoly o Cleo de Nile. Třetí kniha s Clawdeen Wolf se jmenuje Kde je vlk, tam je cesta a vyšla 29. září 2011. Čtvrtý román s názvem Back And Deader Than Ever byl vydán 1. května 2012 [42] a obsahuje Draculauru.

Monster High od Lisi Harrison

Číslo Název Datum ISBN
1 Monster High Září 1, 2010 ISBN 978-80-7447-086-8
2 Můj soused Ghúl Duben 5, 2011 ISBN 978-80-7447-087-5
3 Kde je vlk, tam je hra Září 20, 2011 ISBN 978-80-7447-088-2
4 Příšerná parta je zpět Květen 1, 2012 ISBN 978-80-7447-193-3

Série knih Ghoulfriends[editovat | editovat zdroj]

Autorka Gitty Daneshvari napsala sérii Ghoulfriends, která je zaměřená na postavy z Monster High: Venus McFlytrap, Robecca Steam a Rochelle Goyle . Mezi čtyři knihy, které napsala

patří: Ghoulfriends Forever, Ghoulfriends Just Want To Have Fun, Who's That Ghoulfriend? a Ghoulfriends 'Til the End .

Číslo Název Datum ISBN
1 Ghúlmošky navždy Září 5, 2012 ISBN 978-80-7447-275-6
2 Ghúlmošky se chtějí bavit Duben 2, 2013 ISBN 978-80-7447-388-3
3 Co je ta Ghúlmoška zač? Září 10, 2013 ISBN 978-80-7447-633-4
4 Ghúlmošky na věky věků Duben 8, 2014 ISBN 978-80-7447-690-7

Série knih Monster High Diaries[editovat | editovat zdroj]

Byla také vydána knižní série od Nessi Monstrata, která vypráví o pěti hlavních postavách.

Číslo Název Datum ISBN
1 Draculaura a nová

zlocecha

2016 ISBN 978-80-7544-115-7
2 Frankie Steinová a nová

ghúlka ve škole

2018 ISBN 9788075446152
3 Lagoona Blueová a

zlovolená na moři

2016 ISBN 978-80-7544-639-8

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Dvě písničky z filmu, které se jmenují „Fright Song“ a „We Are Monster High“ byly vydány spolu s akčními hudebními videi na YouTube. [43] [44] [45]

Související řádky[editovat | editovat zdroj]

S popularitou Monster High byl zahájen prodej řady doprovodných panenek. Ever After High spuštěný v červenci roku 2013 představuje děti postaviček ze známých pohádek a bajek . V hlavních rolích Apple White hraje dcera Sněhurky a v Raven Queen hraje dcera Zlé královny také ze Sněhurky. Oba představují hlavní konflikt souvisejících webových sérií původně vydaných na YouTube: Royals, která se skládá ze studentů jako Apple White, „chtějí následovat svůj předem určený pohádkový příběh“, oproti nim Rebels, kteří se skládají ze studentů jako Raven Queen, „ si přejí „přepsat“ jejich příběh.

Druhá řada byla spuštěna 18. července 2017 jako Enchantimals, která obsahuje lidské postavy inspirované zvířaty s odpovídajícím zvířecím společníkem, ketrý je zároveň jejich mazlíčkem. Bylo to v reakci na nárůst obdivu a lásky fanoušků televizního seriálu My Little Pony: Friendship Is Magic od společnosti Hasbro.

Recepce[editovat | editovat zdroj]

Monster High byl pro Mattel obrovským finančním úspěchem [46] [47] [48] [49] a během pouhých tří let se stal miliardovou značkou a překonal očekávání vedoucích pracovníků. [50] Během prvních několika let rychle rostoucí popularita panenek způsobila pokles prodejů Mattelových vlastních panenek Barbie. [51] V roce 2010, krátce poté, co byly panenky poprvé uvedeny na trh, byly tak populární, že bylo někdy těžké je najít v obchodech kvůli nedostatku, a protože se rychle vyprodávaly. [52] Úspěch řady byl částečně díky její přitažlivosti pro mladší děti a také díky její „poselství proti šikaně “, které děti povzbuzovalo. Být sami sebou a přijmout své vlastní chyby a rozdíly [53] a „hluboké zapojení“ fanoušků do dějě, který byl udržován prostřednictvím médií a zboží. [48] I když franšíza zaznamenala v prvních několika letech velký růst, zejména během let 2012 a 2013, tržby začaly v roce 2014 klesat. [54] V roce 2016 byly prodeje slabé. [55] Nakonec byla linka přerušena v roce 2018, [23] a poté se vrátila o 2 roky později. [24] Dne 16. května 2022, kdy byla nová řada panenek s reprodukcemi původních panenek z roku 2010 zpřístupněna online prostřednictvím sekce „Mattel Creations“ na webových stránkách Mattel, byla poptávka vysoká: panenky se vyprodaly za méně než jeden den. [56]

Tato franšíza získala pozitivní uznání za podporu rozmanitosti mezi postavami, zejména ve srovnání s jinými značkami hraček s podobnou úrovní popularity. [57] [58] [59] [60] V roce 2022, během uvedení nové řady panenek, Lisa McKnight – výkonná viceprezidentka společnosti Barbie & Dolls ve společnosti Mattel – řekla: „Čekali jsme na správný okamžik, abychom znovu rozproudili značku Monster High, která je jádrem našeho záměru, jako je začlenění, rozmanitost a komunita s aktualizovanou franšízou zaměřenou na to, být autentický, věrný sám sobě a oslavovat odlišnosti." [61]

Kontroverze[editovat | editovat zdroj]

Monster High má určitou kontroverzi, a také kritiku, přičemž uvádí, že nerealistická těla panenek, která často odhalují oblečení měly špatný vliv na malé děti. [62] [63] Byli kritizováni za to, že posilují genderové stereotypy o ženách; dokonce se občas naznačovalo, že se u dětí může vyvinout nízké sebevědomí a poruchy příjmu potravy kvůli prezentaci nedosažitelných tělesných typů, které jsou vidět v televizních seriálech. [60]

Soutěž[editovat | editovat zdroj]

Inspirováni komerčním úspěchem Monster High, další výrobci hraček spustili své vlastní řady hraček s podobným předpokladem a nebo estetikou. V roce 2012 společnost MGA Entertainment uvedla na trh Bratzillaz (House of Witchez), to představovalo podobné téma soustředěné kolem nadpřirozena a bylo viděno jako pokus MGA vydělat na úspěchu Monster High. [64] Ve stejném roce MGA také uvedla na trh Novi Stars, řadu módních panenek na téma sci-fi, která představovala mimozemské lidi. [65] [66] Také v roce 2013 Hasbro spustilo My Little Pony: Equestria Girls jako antropomorfizovaný spin-off z roku 2010 inkarnace hlavní franšízy My Little Pony.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Dostupné online. 
  2. Dostupné online. (anglicky) 
  3. {{{publisher}}}: Mattel Television and Nickelodeon Announce Plans to Produce an Animated Series and Live-Action Television Movie Musical Based on Iconic Monster High Franchise, tisková zpráva, [cit. {{{accessdate}}}], Dostupné on-line.
  4. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Dostupné online. 
  6. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Dostupné online. (anglicky) 
  8. journal.transformativeworks.org. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  9. Dostupné online. 
  10. Dostupné online. 
  11. a b c Terrace 2014
  12. Dostupné online. 
  13. Dostupné online. 
  14. Dostupné online. 
  15. Dostupné online. 
  16. Dostupné online. 
  17. a b www.wsj.com. Dostupné online. 
  18. Dostupné online. 
  19. Dostupné online. 
  20. a b www.chicagotribune.com. Dostupné online. 
  21. Dostupné online. 
  22. Dostupné online. 
  23. a b [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. ISBN 9781648918032. 
  24. a b Dostupné online. 
  25. Dostupné online. 
  26. www.licenseglobal.com. Dostupné online. 
  27. Dostupné online. 
  28. Dostupné online. 
  29. Dostupné online. 
  30. Dostupné online. 
  31. Dostupné online. 
  32. Dostupné online. 
  33. Dostupné online. 
  34. Dostupné online. 
  35. Dostupné online. 
  36. Dostupné online. 
  37. Dostupné online. 
  38. Dostupné online. 
  39. Dostupné online. 
  40. Dostupné online. 
  41. Dostupné online. 
  42. Dostupné online. 
  43. Dostupné online. 
  44. Dostupné online. 
  45. Dostupné online. 
  46. deadline.com. Dostupné online. 
  47. Dostupné online. 
  48. a b Dostupné online. 
  49. www.upi.com. Dostupné online. 
  50. www.npr.org. Dostupné online. 
  51. www.businessinsider.com. Dostupné online. 
  52. adage.com. Dostupné online. 
  53. www.refinery29.com. Dostupné online. 
  54. Dostupné online. 
  55. www.reuters.com. Dostupné online. 
  56. Dostupné online. 
  57. Dostupné online. 
  58. Dostupné online. 
  59. Dostupné online. 
  60. a b Dostupné online. 
  61. Dostupné online. 
  62. Dostupné online. 
  63. Dostupné online. 
  64. www.theguardian.com. Dostupné online. 
  65. Dostupné online. 
  66. www.toyworldmag.co.uk. Dostupné online. (anglicky) 

Odkazy na knihy

Šablona:Monster High