Wikipedista:Denevy/OnlyOffice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
OnlyOffice
[[Soubor:OnlyOffice Logo|200px|alt=Logo|Logo]]
VývojářAscensio System SIA
Nestabilní verze14 March 2018; 2 months ago (2018-03-14)
Operační systémWindows XP a následující, Linux, Mac OS
Vyvíjeno vHTML, JavaScript, C++
Typ softwaruOffice Suite, Project management, Collaboration, CRM, Document Management
LicenceAGPLv3
Lokalizace21 jazyků
Český webwww.onlyoffice.com

OnlyOffice (dříve TeamLab), stylizované jako ONLYOFFICE, je open source kancelářský balík, vyvinutý společností Ascensio System SIA, společnost se sídlem v Rize, Lotyšsko. Řešení nabízí online editory dokumentů, platformu pro správu dokumentů, firemní komunikace, mailem a řízení projektů nástroje.

OnlyOffice je dodáván buď jako SaaS řešení, nebo jako zařízení pro instalace na privátní síti. Přístup do systému je realizováno prostřednictvím vlastní on-line portál.

Funkce[editovat | editovat zdroj]

Rozhraní OnlyOffice je rozdělena do několika modulů: Dokumenty, CRM, Projekty, Pošta, Komunita, Kalendář a Diskuse.

OnlyOffice rozhraní je k dispozici ve 22 jazycích:[1] Azeri (latinsky), Čínština (Zjednodušená), čeština, holandština, angličtina, finština, francouzština, němčina, řečtina, italština, Japonština, korejština, lotyština, polština, portugalština, ruština, Slovinština, španělština, turečtina, ukrajinské a Vietnamské.

Projekty modul je určen pro řízení fází projektu: plánování, vedení týmu a úkolu, delegování, monitorování a podávání zpráv. Modul také zahrnuje Ganttův Graf pro ilustraci etap projektů a závislosti mezi úkoly.

CRM modul umožňuje vedení klientské databáze, transakce a potenciální tržby, úkoly, historii vztahů s klienty. Tento modul také poskytuje on-line fakturace a prodejní přehledy. CRM lze volitelně integrovat s Twilio VoIP.

Mail kombinuje poštovní server pro vytvoření vlastní domény, emailových schránek a agregátor pošty pro centralizovanou správu více schránek.

Kalendář umožňuje plánování a sledovaní osobních a firemních událostí, termíny úkolu v Projektech a CRM, zasílání a přijímání pozvánek na události. Kalendář lze integrovat do kalendářů třetích stran, které podporují iCal.

Komunita nabízí fenkce firemních sociálních sítí: ankety, firemní blog a diskusní fóra, zprávy, objednávky a oznámení, messenger.

Technologie[editovat | editovat zdroj]

Řešení je technologicky založeno na třech složkách: dokumentový server, komunitní server a poštovní server.

Dokumentový server spravuje textový dokument, tabulkový editor a editor prezentací. Je napsán v Javascriptu pomocí HTML5 Canvas.

Komunitní server hostí všechny funkční moduly OnlyOfficu. Je napsána v ASP.NET pro Windows a na Mono pro Linux a distribuce.

Poštovní server představuje sadu komponent, který umožňuje vytváření firemní poštovní schránky pomocí výchozích nebo vlastních domén. Poštovní server je založen na balíčku iRedMail, který se skládá z Postfix, Dovecot, SpamAssassin, ClamAV, OpenDKIM, Fail2ban.

On-Line Editory[editovat | editovat zdroj]

OnlyOffice zahrnuje online editace apartmá. To kombinuje textové, tabulkové a prezentační editory, které zahrnují funkce podobné jako Microsoft desktop editorů (Word, Excel a PowerPoint). Od verze 5.0 z redaktorů rozhraní byla obnovena s kartami nástrojů.[2] Editory umožňují co-editace,[3] komentování a dialogu v reálném čase[4] a poskytovat takové funkce, jako je Historie Revizí a hromadné Korespondence.

Beta verze (předchůdce OnlyOffice) Online Editors Teamlab dokumentový editor, byl představen na veletrhu CeBIT 2012 v Hannoveru. Produkt byl naprogramován pomocí Canvas, což je část HTML5, který umožňuje dynamické a šikovné vykreslování 2D obrazců a bitmapových obrázků.[5]

Tato technologie je známá, že zachovává počateční formátování bez ohledu na prohlížeč nebo operační systém. Podle blogu společnosti Canvas umožňuje přidávat funkce, které byly dříve k dispozici pouze v desktopové aplikaci, jako je například podpora sofistikovaných formátování vícestránkových dokumentů, a větší množství písem.[6]

Základní typy formátů používaných v OnlyOffice dokumentových editorů je OOXML (DOCX, XLSX, PPTX). Jiné typy podporovaných formátů (ODT, DOC, RTF, EPUB, MHT, HTML, HTM, ODS, XLS, CSV, ODP, PPT) jsou zpracovány s vnitřní konverzí DOCX, XLSX nebo PPTX.

Funkce sady lze rozšířit pomocí pluginů (vedlejší aplikací). Uživatelé si mohou vybrat z existujícího seznamu pluginů nebo vytvářet své vlastní aplikace pomocí poskytnutého rozhraní API.

Editory ONLYFFICU můžou být integrovány s DocuSign službou elektronického podpisu, která je pak prostřednictvím rozhraní editoru.[7]

Služba OnlyOffice také umožňuje přístup k dokumentům v platformách pro ukládání dat třetích stran, jako jsou Google Drive, Box, OneDrive, Dropbox, OwnCloud, Nextcloud a Yandex.Disk.

Online editory lze integrovat do aplikací napsaných v libovolném programovacím jazyce: .Net (C#), Uzel.JS, Java, PHP, Ruby, atd.

Offline editory[editovat | editovat zdroj]

OnlyOffice na ploše jsou v režimu offline balíčku.[8] Offline editory podporují kolaborativní editační funkce při připojení k portálu.[9] Aplikace je k dispozici zdarma pro osobní i komerční využití.

Pro offline editory cross-platform řešení je k dispozici pro Windows 10, 8.1, 8, 7, XP, Vista (x32 a x64), Debian, Ubuntu a další Linuxové distribuce založené na RPM, Mac OS 10.10 a novější. Kromě platformy specifické verze existuje i přenosná varianta.

Editory jsou kompatibilní s MS Office (OOXML) a OpenDocument (ODF) formáty a podporují DOC, DOCX, ODT, RTF, TXT, PDF, HTML, EPUB, XPS, DjVu, XLS, XLSX, ODS, CSV, PPT, PPTX, ODP.

Podobně jako balíček on-line, základní sada nástrojů offline editorů pro OnlyOffice může být aktualizován pomocí vedlejších pluginů.

Offline editory jsou distribuovány pod AGPL v3 licencí pro osobní i komerční využití.

OnlyOffice editory jsou k dispozici také jako mobilní aplikace pro iOS a Android (pouze zobrazení). Aplikace se názvývá ONLYOFFICE Documents.

Nextcloud a ownCloud integrace[editovat | editovat zdroj]

V únoru 2017 vydal OnlyOffice aplikaci  pro integraci do Nextcloud a ownCloud.[10] V rozhraní platformy je možné vytvářet a upravovat OnlyOffice textový editor, tabulkový editor i editor prezentací. Díky integraci s jednou z těchto služeb mohou být OnlyOffice jako součást Univention Corporate Server.[11]

Podobné aplikace byly vyvinuty pro Sharepoint[12], Confluence[13] a pod Alfresco.[14]

Aplikace běží AGPL v3 open source licencí jako další serverová a klientská řešení OnlyOfficu a je k dispozici na GitHub.[15]

Historie[editovat | editovat zdroj]

  • V roce 2009, skupinu softwarových vývojářů, v čele Lev Bannov, zahájila projekt s názvem TeamLab, platformu pro interní týmovou spolupráci, která zahrnovala několik sociálních  funkcí (např. blog, fórum, wiki, záložky).[16]
  • V Březnu 2012, TeamLab představil první HTML5-založený dokument redaktorů na veletrhu CeBit.
  • V červenci 2014, Teamlab Kancelář byla oficiálně přejmenoval na OnlyOffice a zdrojový kód produktu byl zveřejněn na Sourceforge a Github za podmínek AGPLv3.[17]
  • V Březnu 2016, vývojáři OnlyOffice vydali desktopové aplikace - OnlyOffice offline editory, které jsou volně ke stáhnutí jako alternativa k Microsoft Office.
  • V únoru 2017, byla spuštěna aplikace pro integraci s ownCloud/Nextcloud.[18]

Recenze[editovat | editovat zdroj]

Produkt byl přezkoumán podle TechRadar,[19] CMSWiRE,[20] LiveEnterprise,[21] Techi.com,[22] Business Insider,[23] TechRepublic,[24] Unixmen,[25] NoobsLAB,[26] PCMag,[27] Linux.com,[28] Softpedia,[29] FOSS Síla[30]

OnlyOffice se vztahuje k TechCrunch,[31] Liventerprise,[32] Gizmo ' s Freeware.[33]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

  1. Dostupné online. 
  2. Dostupné online. 
  3. Dostupné online. 
  4. xmodulo.com. Dostupné online. 
  5. W3C CEO calls HTML5 as transformative as early Web. IT World Canada. Dostupné online [cit. 2017-06-21]. (anglicky) 
  6. Dostupné online. 
  7. Dostupné online. 
  8. www.makeuseof.com. Dostupné online. 
  9. How to use plugins (add-ons) in ONLYOFFICE Desktop Editors [online]. [cit. 2017-06-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. Dostupné online. 
  11. Dostupné online. 
  12. www.itzgeek.com. Dostupné online. 
  13. onlyoffice-confluence: The plugin which enables the users to edit office documents from Confluence using ONLYOFFICE Document Server, allows multiple users to collaborate in real time and to save b... [s.l.]: ONLYOFFICE, 2017-06-14. Dostupné online. 
  14. CETRA3. onlyoffice-alfresco: Alfresco Onlyoffice Integration. [s.l.]: [s.n.], 2016-12-01. Dostupné online. 
  15. onlyoffice-owncloud: The app which enables the users to edit office documents from ownCloud/Nextcloud using ONLYOFFICE Document Server, allows multiple users to collaborate in real time and to sav... [s.l.]: ONLYOFFICE, 2017-06-21. Dostupné online. 
  16. www.zdnet.com. Dostupné online. 
  17. project-management.com. Dostupné online. 
  18. How to Integrate OnlyOffice with ownCloud - LinuxBabe.Com. LinuxBabe.Com. 2017-02-14. Dostupné online [cit. 2017-06-21]. (anglicky) 
  19. Dostupné online. 
  20. Dostupné online. 
  21. Dostupné online. 
  22. Dostupné online. 
  23. Dostupné online. 
  24. Dostupné online. 
  25. Dostupné online. 
  26. Dostupné online. 
  27. Ascensio System OnlyOffice [online]. Dostupné online. 
  28. Dostupné online. 
  29. Dostupné online. 
  30. Dostupné online. 
  31. Dostupné online. 
  32. Dostupné online. 
  33. Dostupné online.