Wikipedie:Článek týdne/2021/45

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Renesance
obrázek
Soubor:'David' by Michelangelo Fir JBU005.jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
na výšku
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
Michelangelův David, jedno z proslulých děl renesančního sochařství
anotace

Renesance je evropský umělecký sloh, který se rozšířil z Itálie a trval od 14. do 16. století. Výrazu se užívá také pro tuto historickou epochu jako celek. Renesance navazuje na středověk a završuje ho, současně se však vůči vrcholně středověkým fenoménům, zejména scholastice a gotickému slohu, vymezuje. Ekonomický rozvoj západní a jižní Evropy umožnil rozkvět umění, především malířství, sochařství a architektury. Renesance a s ní související humanismus však ovlivnily také dobovou filosofii, hudbu, přírodní vědy a četné další oblasti.

V myšlenkové oblasti se renesanční myšlení pokoušelo vymezit především vůči scholastice vrcholného středověku. Důraz měl být namísto toho kladen na rozvíjení ducha a lidského individua pomocí humanitních věd jako filologie, gramatika, etika, rétorika či poetika. Pod heslem „ad fontes“ („k pramenům“) se zájem myslitelů přesunul na studium antických originálů, ale také raně křesťanských autorů a filosofie před nástupem scholastiky. Dominující aristotelskou filosofii vystřídalo Platónovo myšlení a novoplatonismus, s čímž se pojil dualismus ducha a těla a rozšíření hermetismu, astrologie a alchymie. Náboženství hrálo stejně významnou roli jako dříve, přičemž začal být kladen větší důraz na osobní prožitek a později také na snahy o proměnu církevního života. Reformace a protireformace v 16. století probíhaly souběžně s poslední fází renesance a Evropu zasáhly náboženské války.

Ve 20. století se výraz renesance začal užívat i pro jiná období ekonomického a kulturního rozkvětu, například karolínská renesance a další. Dále je výraz užíván ve spojení s národními procesy v tomto období, například anglická nebo italská renesance, a v přeneseném významu pro jakýkoliv kulturní či jiný rozmach.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
ostatní
rok (formát: RRRR)
týden (formát: TT)
poznámka (k návrhu)

návrh
+0Komentář Navrhl/a: RomanM82 (diskuse) 1. 8. 2021, 16:30 (CEST)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})