Wikipedie:Článek týdne/2008/41

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Perutýn ohnivý ve volném prostředí

Perutýn ohnivý (Pterois volitans) je jedovatá dravá ryba z čeledi ropušnicovitých (Scorpaenidae) žijící v IndickémTichém oceánu, a to převážně v mělkých vodách a na korálových útesech.

Jedná se o samotářskou rybu, která žije v menších společenstvích jenom v mládí anebo v době rozmnožování. V dospělosti jde o silně teritoriální rybu, která brání svoje území jak před cizími, tak i před jedinci stejného druhu. Případné narušitele zahání svým vzhledem nebo jedem, jímž disponuje. Samečci perutýna jsou mnohem agresivnější než samice.

Perutýn využívá jed pouze k sebeobraně, a pokud není ohrožen, sám neútočí. Jeho jed není pro člověka obvykle smrtelně jedovatý, ale zasažení bývá značně bolestivé s dlouhotrvající rekonvalescencí.

současnosti není perutýn ohnivý ohroženým druhem. Jedná se o hojný druh, nicméně s úbytkem a poškozováním korálových útesů se zmenšuje i oblast jeho přirozeného výskytu. S úbytkem korálů současně klesá množství ryb, které může lovit, což vzhledem jeho závislosti na hojnosti potravy na malém území může mít nepříznivý dopad na jeho populaci.