Viking metal

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Viking metal
Původ ve stylech
Kulturní pozadíkonec 80. let, Skandinávie
Typické nástrojeZpěv - Kytara - Baskytara - Bicí, Klávesy, folklórní hudební nastroje
Všeobecná popularitanízká

Viking metal je jedním z podžánrů metalové hudby. Jedná se vlastně o středověké pojetí metalu, které má vliv jak na texty, tak na samotnou hudbu. Hrají ho především skupiny ze Severní Evropy – Norsko, Švédsko, Finsko. Hudebníci nacházejí inspiraci v národní historii a spletitých nordických mýtech, které se v textech hojně objevují. Viking metal má proto blízko i k pohanství a folklóru. Je proto příbuzný dalším metalovým podžánrům pagan metal a folk metal, který se inspiruje historií a folklórem země, ve které vznikají.

Za první viking metalovou skupinu bývá nejčastěji označována skupina Bathory, u níž jsou ale znatelné vlivy i black metalu a thrash metalu. Za viking metalová alba lze považovat např. Blood on Ice, Nordland I a Nordland II.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Hudebně často čerpá viking metal ze starých lidových skandinávských písní. Používá především jejich typický rytmus. Skladby bývají spíše epické. Kromě běžných metalových nástrojů (elektrická kytara, baskytara a bicí) využívá také kláves a různé další tradiční, ale často i poněkud kuriózní lidové hudební nástroje. Zpěv bývá spíše "čistý", ale může se využívat i metalového growlingu.
Texty jsou tematicky zasazeny do prostředí Skandinávie ve vikinském období. Zpívá se tedy o dobrodružných výpravách, námořních plavbách, bitvách či bujarých oslavách. Často se objevují bohové, postavy a místa ze severské mytologie, které slouží i jako názvy kapel.
Členové skupin se často také stylizují do postav Vikingů, ať už oděvem nebo nošením zbroje a zbraní (meč, štít, sekera). Příkladem takové stylizace může být skupina Týr.

Známé skupiny[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]