Uranus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Uran (planeta) - planeta nebo Úranos - řecký bůh nebes.
Uranus
Původní názevUranus
Země původuFrancieFrancie Francie
Jazykfrancouzština
Délka105 minut
Žánrdrama
NámětMarcel Aymé (román)
ScénářClaude Berri
Arlette Langmann
RežieClaude Berri
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleGérard Depardieu
Jean-Pierre Marielle
Philippe Noiret
Daniel Prévost
HudbaJean-Claude Petit
KameraRenato Berta
KostýmyCaroline de Vivaise
StřihHervé de Luze
ZvukVincent Arnardi
ArchitektBernard Vézat
Výroba a distribuce
PremiéraFrancie 12. prosince 1990
Uranus na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Uranus (originální francouzský název Uranus) je francouzské filmové drama režiséra Clauda Berriho z roku 1990. Hlavní role psychologického dramatu s tématem mezilidských vztahů po druhé světové válce ztvárnili Gérard Depardieu, Jean-Pierre Marielle a Philippe Noiret.

Děj[editovat | editovat zdroj]

V malé francouzské obci nastává těsně po skončení druhé světové války složitá situace komplikující vztahy mezi tamějšími obyvateli, na druhé straně ale dokonalým způsobem odkrývající jejich skutečné povahy. Inženýr Archambaud se rozhodne ukrýt uprchlíka Maxima Loina, který za války kolaboroval s Němci. S celou věcí se zdůvěří svému známému, učiteli v důchodu Watrinovi, který toto tajemství zachová, ale daní za Loinův pobyt u Archambaudů je pozdější nevěra inženýrovy ženy s ním.

Další výraznou postavou obce je hospodský Léopold, navenek obhroublý, věčně opilý a ne moc chytrý člověk, který má ale ve skutečnosti patrně nejčistší duši ze všech protagonistů filmu. Má v sobě spoustu citu (byť zvláštně projevovaného), miluje literaturu (zejména Racina a jeho Faidru a Andromaché) a s nadšením poslouchá Watrinovy školní hodiny, které provizorně probíhají právě v jeho krčmě.

Léopold se později stane obětí Rocharda, nadšeného ale zbabělého komunisty, který mu ublíží, později se ale svůj skutek snaží odčinit. Nicméně, později se dostane do problémů s bohatým, vlivným a bezskrupulózním podnikatelem Monglatem, který si kolaborací s německými nacisty nahromadil obrovské jmění. Léopold to v opilosti vykřičí na celou vesnici, což má za následek rozhodnutí o jeho uvěznění, při zatýkání je ale zastřelen.

Další místní komunista Gaigneux, který prozatím bydlí společně s Archambaudem, jednoho dne objevuje Loina v jeho pokoji a odvádí jej pryč, pravděpodobně na popravu.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Gérard Depardieu Léopold Lajeunesse
Jean-Pierre Marielle Archambaud
Philippe Noiret Watrin
Daniel Prévost Rochard
Michel Blanc Gaigneux
Michel Galabru Monglat
Gérard Desarthe Maxime Loin
Fabrice Luchini Jourdan
Danièle Lebrun paní Archambaudová
Myriam Boyer paní Gaigneuxová
Ticky Holgado Mégrin, advokát
Florence Darel Marie-Anne Archambaudová, dcera

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]