Transkei

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Republika Transkei
 Jihoafrická unie 1976–1994 Jihoafrická republika 
Východní Kapsko 
Vlajka státu
vlajka
Státní znak
znak
Hymna Nkosi Sikelel iAfrica
Motto iMbumba yaManyama (V jednotě je síla!)
Geografie
Mapa
Republika Transkei v roce 1980
Rozloha
43,798 km²
Obyvatelstvo
Počet obyvatel
2,323,650 1980
Národnostní složení
Státní útvar
Vznik
Zánik
Státní útvary a území
Předcházející
Jihoafrická unie Jihoafrická unie
Následující
Jihoafrická republika Jihoafrická republika
Východní Kapsko Východní Kapsko

Republika Transkei byl loutkový stát na jihu Afriky, který vznikl v důsledku politiky apartheidu a existoval v letech 19761994. Měl rozlohu 41 000 km², v roce 1992 v něm žilo 4 780 000 obyvatel. Hlavním městem byla Umtata.

Název Transkei označuje část Kapska na východ od řeky Great Kei River, kde žijí převážně Xhosové. V roce 1959 zde vytvořila jihoafrická vláda bantustan pro domorodé obyvatelstvo, který získal roku 1963 vnitřní samosprávu a 26. října 1976 plnou nezávislost. Tu ale nikdo kromě JAR neuznal (Lesotho odmítlo navázat s Transkei diplomatické styky, i když se ho k tomu Jihoafričané snažili donutit hospodářskou blokádou). Záměrem bylo vytlačit černochy z atraktivnějších oblastí a soustředit je ve formálně nezávislých státečcích, které však byly ekonomicky i politicky plně závislé na bělošské vládě v Pretorii. Transkei byla z deseti bantustanů nejstarší a nejlidnatější. Africký národní kongres zřizování bantustanů kritizoval jako nástroj diskriminace původních obyvatel.

Topografická mapa Republiky Transkei

Transkei byla chudá země, hlavním zdrojem příjmů byly platy transkeiských občanů pracujících v Jihoafrické republice. Platidlem byl jihoafrický rand. Ačkoli oficiálně existovalo více stran, všechnu moc držela Transkei National Independence Party. Samovládcem byl Kaiser Matanzima, po vojenském převratu v roce 1986 ho vystřídal Bantu Holomiza. V roce 1994 byl v důsledku pádu apartheidního režimu bantustan Transkei zrušen a stal se součástí provincie Východní Kapsko.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]