Torres Blancas

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Torres Blancas
Základní informace
Slohorganická architektura a brutalismus
ArchitektFrancisco Javier Sáenz de Oiza
Výstavba1969
Poloha
AdresaAvenida de América, 37, Madrid, ŠpanělskoŠpanělsko Španělsko
Uliceavenida de América
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Torres Blancas (česky doslova Bílé věže) jsou budova se smíšeným využitím, která se nachází v centru španělské metropole Madridu. Přesněji je umístěna na křižovatce ulic Corazón de María a Avenida de América. Budova je vysoká 71 m[1] a je nápadná díky podobě několika spojených válcovitých věží.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Budovu, která je nápadná díky půdorysu tvořenému různými protínajícími se kruhy, vyprojektoval architekt Francisco Javier Sáenz de Oiza ve spolupráci se stavbyvedoucími Leonardo Fernandézem Troyanem a Carlosem Fernandézem Casadem. Navržena byla v roce 1961 a stavební práce probíhaly v letech 19641968. Stavba de Oizu proslavila a v budově až do konce svého života také bydlel. Za stavbu obdržel celoevropskou architektonickou cenu v roce 1974.

Experimentální charakter objektu podporoval i objednatel stavby, Juan Huarte, vlastník stejnojmenné stavební společnosti. Stavba se stala ukázkou španělské architektury 60. let 20. století a je označována za příklad tzv. organické architektury. Rozčlenění budovy bylo dosaženo nejen díky rozdělení masy budovy do jednotlivých válců, ale i díky dvěma posledním patrům se službami, restaurací a bazénem, dále i díky rozdílnému umístění balkonů na některých patrech.

Věž byla bílá v okamžiku dokončení. Díky betonu, jako použitému materiálu, je však nápadně šedá. Strohý beton doplňuje jako obkladový materiál dřevo, které bylo použito na obklad balkonů. Budova má dvacet tři podlaží, kde se nacházejí prostory sloužící jako domácnosti nebo kanceláře, plus další patro v horní části budovy, dvě podzemní podlaží a přístupové patro. Na každém patře se nacházejí čtyři byty, balkony mají kruhový půdorys, jednotlivé pokoje mohou být kruhové či se čtvercovým půdorysem.[1] Mezi podlažími 21 a 22 je vyhrazena čistírna pro obecná zařízení a na střeše je meandrující bazén.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Torres Blancas na španělské Wikipedii.

  1. a b MCLEOD, Virginia. Atlast of Brutalist Architecutre. New York: Phaidon, 2018. ISBN 978-0-7148-7566-8. S. 316. (angličtina) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]