Terminátor (film)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Terminátor
Původní názevTerminator
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Spojené královstvíSpojené království Spojené království
Jazykangličtina
Délka108 min
Žánrakční
ScénářJames Cameron
Gale Anne Hurd
RežieJames Cameron
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleArnold Schwarzenegger
Michael Biehn
Linda Hamilton
Earl Boen
Paul Winfield
Lance Henriksen
Bess Motta
Rick Rossovich
Franco Columbu
Shawn Schepps
Bill Paxton
Brad Rearden
ProdukceJohn Daly
Derek Gibson
Gale Anne Hurd
HudbaBrad Fiedel
KameraAdam Greenberg
StřihMark Goldblatt
Výroba a distribuce
Premiéra1984
Česká premiéra1. září 1990
Produkční společnostiHemdale Film Corporation
Pacific Western Productions
Orion Pictures
DistribuceOrion Pictures Corporation
Metro-Goldwyn-Mayer
Rozpočet6 500 000 $
Tržby78,4 mil. $ (celosvětově)[1]
38,4 mil. $ (USA)[2]
OceněníCena Saturn za nejlepší sci-fi film (1985)
Předchozí a následující díl
Terminátor 2: Den zúčtování
Terminátor na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Terminátor je americký sci-fi snímek z roku 1984, který režíroval James Cameron. Scénář sepsali James Cameron, Gale Anne Hurd a William Wisher.

Původně malý a levný snímek je dnes považován za jeden z nejvýznamnějších filmů osmdesátých let a za legendu mezi sci-fi. Hlavní roli terminátora ztvárnil Arnold Schwarzenegger. Tento snímek přinesl režisérovi Jamesi Cameronovi celosvětovou proslulost.

Děj filmu[editovat | editovat zdroj]

Do Los Angeles roku 1984 přijíždějí odděleně dva muži, kteří cestovali časem z roku 2029. Jeden z nich je kybernetický zabiják známý jako Terminátor, naprogramovaný k lovu a zabití ženy jménem Sarah Connorová. Druhým je lidský voják Kyle Reese, který má v úmyslu ho zastavit. Oba kradou zbraně a oblečení. Terminátor systematicky zabíjí ženy nesoucí jméno jeho cíle, protože si jejich adresy našel v telefonním seznamu. Poslední Sarah Connorovou, svůj skutečný cíl, vystopuje v nočním klubu, ale Reese ji zachrání. Dvojice ukradne auto a uteče, přičemž Terminátor je pronásleduje v ukradeném policejním autě.

Když se schovávají na parkovišti, Reese Sarah vysvětlí, že uměle inteligentní obranná síť známá jako Skynet, vytvořená společností Cyberdyne Systems, si v blízké budoucnosti uvědomí sama sebe a vyvolá globální jadernou válku s cílem vyhladit lidský druh. Sářin budoucí syn John shromáždí přeživší a povede úspěšné hnutí odporu proti Skynetu a jeho armádě strojů. Na pokraji vítězství odboje vyšle Skynet Terminátora zpět v čase, aby zabil Sarah a zabránil Johnovu narození. Terminátor je efektivní a neúprosný stroj na zabíjení s dokonalou schopností napodobovat hlas a robustním kovovým endoskeletem pokrytým živou tkání, který ho maskuje jako člověka.

Po dalším setkání s Terminátorem policie Reese a Sarah zadrží. Terminátor zaútočí na policejní stanici a při lovu na Sarah zabije policisty. Reese a Sarah uniknou, ukradnou další auto a uchýlí se do motelu, kde sestaví trubkové bomby a naplánují svůj další postup. Reese přiznává, že Sarah zbožňuje od chvíle, kdy ji viděl na fotografii, kterou mu dal John, a že z lásky k ní cestoval časem. Sarah jeho city opětuje, políbí ho, vyspí se spolu a počnou Johna.

Terminátor najde Sarah tak, že zachytí hovor určený její matce. Ona a Reese uniknou z motelu v pickupu, zatímco on je pronásleduje na motorce. Při následné honičce je Reese zraněn střelbou, zatímco hází na Terminátora trubkové bomby. Sarah srazí Terminátora z motorky, ale ztratí kontrolu nad náklaďákem, který se převrátí. Terminátor, nyní zakrvácený a těžce poškozený, unese cisternu a pokusí se Sarah srazit, ale Reese vhodí trubkovou bombu do roury na cisterně, což způsobí výbuch, který spálí maso z Terminátorova endoskeletu. Pronásleduje je do továrny, kde Reese aktivuje stroje, aby ho zmátl. Poslední trubkovou bombu mu vrazí do středu a za cenu svého života ho rozmetá na kusy. Jeho stále funkční torzo popadne Sarah, ale ta se osvobodí a naláká ho do hydraulického lisu, který ho rozdrtí a nakonec zničí.

O několik měsíců později cestuje Sarah, která čeká Johna, po Mexiku a nahrává audiokazety, které mu chce předat. Na benzínové pumpě ji jeden chlapec vyfotí na polaroid a ona si ho koupí. Je to přesně ta fotografie, kterou John jednoho dne předá Reesovi.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Arnold Schwarzenegger Terminátor
Linda Hamilton Sarah Connor
Michael Biehn Kyle Reese
Earl Boen Dr. Peter Silberman
Paul Winfield detektiv Ed Traxler
Lance Henriksen detektiv Vukovich
Bess Motta Ginger Ventura
Rick Rossovich Matt Buchannan
Franco Columbu Terminátor v budoucnosti
Shawn Schepps Nancy
Bill Paxton punker
Brian Thompson punker

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Ve filmu byla poprvé použita replika „Já se vrátím“ (anglicky „I'll be back“). Ta se od té doby objevila v několika dalších filmech s Arnoldem Schwarzeneggerem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku The Terminator na anglické Wikipedii.

  1. Dostupné online. [cit. 2015-07-28]
  2. Box Office Mojo. Dostupné online. [cit. 2022-09-08]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]