Sveřep měkký

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxSveřep měkký
alternativní popis obrázku chybí
Sveřep měkký (Bromus hordeaceus)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádlipnicotvaré (Poales)
Čeleďlipnicovité (Poaceae)
Rodsveřep (Bromus)
Binomické jméno
Bromus hordeaceus
L., 1753
Synonyma
  • Bromus mollis [1]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sveřep měkký (Bromus hordeaceus) je středně vysoká, v poslední době se rychle rozšiřující, volně trsnatá plevelná tráva vytvářející poměrně malé a nepevné trsy, druh ze širokého rodu sveřep.

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

České republice roste ve dvou poddruzích:

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Roste s výjimkou severních oblastí téměř v celé Evropě a kolem Středozemního moře i v severní Africe a na západě Asie. Jako zavlečený druh se vyskytuje v mírných pásmech obou Amerik i v Austrálii.

Vyrůstá hojně hlavně v nižších polohách, v lehkých až středně těžkých půdách. Vyskytuje se na loukách, orné půdě, v sadech i ve vinicích. Často se také objevuje na místech přetvářených lidskou prací, v okolí cest a lidských obydlí, bývá součásti ruderálních společenstev.[3][4]

Podle "Florabase.cz" se sveřep měkký v ČR vyskytuje: [1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Převážně jednoletá, nevýrazně trsnatá tráva se stébly až 60 cm vysokými. Šedozeleně zbarvená přímá, nevětvená stébla mají měkce chlupatých 2 až 5 kolének. Řídce chlupaté měkké, ploché listy dlouhé do 20 cm a široké 2 až 7 mm vyrůstají z chlupaté pochvy bez postranních oušek, jazýček je krátký a slabě roztřepený.

Květenství, z počátku vzpřímené a ve zralostí lehce převislé, je hustá, málo větvená 5 až 10 cm dlouhá lata, po odkvětu stažená. Její vzpřímené jemně chlupaté větvičky nesoucí jeden nebo dva klásky bývají kratší než jsou vejčité, slabě smáčknuté klásky dlouhé téměř 2 cm a složené z 6 až 10 kvítků. Plevy, kratší než nejbližší pluchy, jsou nestejné, dolní dlouhé 4 až 5 mm jsou 3 až 5žilné a horní dlouhé 5 až 8 mm jsou 7 až 9žilné. Střechovitě se překrývající eliptické pluchy jsou na okrajích blanité, na koncích mají dva drobné zoubky a jemnou osinu dlouhou od 5 do 10 mm. Plušky jsou menší pluch, brvité a na konci mělce dvouklané. V kvítku jsou 3 tyčinkyprašníky a svrchní semeník s pérovými bliznami vyrůstající z kvítku dole po stranách. Kvete v květnu až červenci. Ploidie 2n = 28. Plodem jsou hnědé zploštělé obilky dlouhé okolo 8 mm a široké 2,5 mm. Tisíc semen váží 3,3 gramy.[3][4][5][6][7]

Vytrvalost[editovat | editovat zdroj]

Jednoletá či ozimá, nebo dvouletá tráva rozmnožující se výhradně semeny. Z jedné rostliny vypadne po dozrání až 1500 obilek, z nichž část začne klíčit již za 10 dnů a zbytek vytváří v půdě semennou banku. Rostlinky které vyklíčí ještě koncem léta vytvoří téhož roku jen listy a květná stébla vyraší až dalším rokem (jednoletá či ozimá rostlina). Rostliny které vyklíčí na jaře příštího nebo až dalšího roku vytvoří prvého roku taktéž jen listy a stébla s květy vyrostou teprve druhým rokem (dvouletá rostlina).[8]

Využití[editovat | editovat zdroj]

V posledních létech se sveřep měkký vyskytuje častěji mezi plevelnými travinami na loukách i pastvinách. Je hodnocen jako druh jenž poskytuje malé množství a špatnou kvalitu píce. Mladé rostlinky ještě jsou spásány, starší již dobytek nežere, obilky mohou poškodit jejich trávicí ústrojí.[4][5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b ZICHA, Ondřej. BioLib.cz: Sveřep měkký [online]. BioLib, o. s., rev. 18.10.2004 [cit. 2012-12-13]. Dostupné online. 
  2. DANIHELKA, Jiří; CHRTEK, Jindřich; KAPLAN, Jan et all. Seznam druhů rostlin v ČR [online]. Botanický ústav AV ČR, Praha – Průhonice, rev. 23.01.2011 [cit. 2012-12-13]. Dostupné online. 
  3. a b KRÁSA, Petr. BOTANY.cz: Sveřep měkký [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 02.06.2009 [cit. 2012-12-13]. Dostupné online. 
  4. a b c Kapesní atlas trav: Sveřep měkký [online]. Agrostis Trávníky, s. r. o., Rousínov u Vyškova [cit. 2012-12-13]. Dostupné online. 
  5. a b FUKSA, et all. Multimediální výuková databáze: Sveřep měkký [online]. Česká zemědělská univerzita, Fakulta agrobiologie, KPT, Praha-Suchdol, rev. 2012 [cit. 2012-12-13]. Dostupné online. 
  6. POLÍVKA, František. Názorná květena zemí koruny české: Sveřep měkký [online]. Wendys, Zdeněk Pazdera, 1901 [cit. 2012-12-13]. S. 503. Dostupné online. 
  7. Flora of China: Bromus hordeaceus [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2012-12-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. DEYL, Miloš. Plevele polí a zahrad: Sveřep měkký. Praha: Československá akademie věd, 1956. 374 s. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]