Svatopluk Janke

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ing. arch. Svatopluk Janke
Narození3. ledna 1909
České Budějovice
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí25. ledna 1995 (ve věku 86 let)
Příbram
ČeskoČesko Česko
Alma materFakulta architektury ČVUT
Povoláníarchitekt, projektant
PodpisPodpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatopluk Janke (3. ledna 1909 České Budějovice25. ledna 1995 Příbram) byl český architekt, projektant, malíř a grafik.

Život[editovat | editovat zdroj]

Svatopluk Janke se narodil 3. ledna 1909 v Českých Budějovicích v rodině poštovního úředníka. Záhy se rodina přestěhovala do Plzně a otec posléze prošel i první světovou válkou. V roce 1919 začal studovat na II. plzeňské reálce a současně se vzdělával v soukromé malířské škole Aloise Kalvody. Po maturitě pokračoval v profesním vzdělávání na Vysoké škole architektury a pozemního stavitelství v Praze, na studijní cestě po Řecku a Jugoslávii poznával urbanismus, stavby historické i současné. Studium ukončil v roce 1937 státní zkouškou s výborným prospěchem.

Od roku 1940 pracoval jako projektant a vedoucí ateliérů Národního výboru města Plzně a Stavebního podniku města Plzně. Vypracoval 150 stavebních a interiérových projektů většinou pro město Plzeň. Působil v oblasti památkové péče, kde mnohé bylo restaurováno či zachráněno díky jeho obětavé práci. Jako příklad poslouží odkrytí plzeňských portálů hlavně ve středu města a vytvoření ojedinělé galerie pod širým nebem. K dalším jeho známým pracím náležely interiéry kaváren a květinových síní, v záplavě módních laciných umělých hmot vždy respektující ušlechtilé klasické materiály – dřevo, kámen, textil, kov. Patří sem kdysi známá kavárna Corso a Slovan v Plzni nebo restaurace Dubina v Domažlicích. Svatopluk Janke byl i scénografem Divadla J. K. Tyla, zajímal se o loutkářství ve spolupráci s Josefem Skupou. Náležel k aktivním výtvarným umělcům, byl čilým organizátorem uměleckého života. Věnoval se malbě, kresbě a grafické tvorbě. Zajímala ho především krajinomalba, městská i venkovská veduta, historické dominanty měst i otevřené krajiny. Motivy nacházel především v západních Čechách, na Šumavě a posléze se mu stalo blízké Rožmitálsko. Vznikla řada obrazů Plzně, kterou měl rád. Své obrazy Svatopluk Janke často představoval na výstavách kolektivních, zejména se Sdružením západočeských výtvarných umělců a poté i se Svazem československých výtvarných umělců. Připravil rovněž četné samostatné výstavy své volné tvorby. Za celoživotní práci obdržel mnohá ocenění, v roce 1994 pak historickou Pečeť města Plzně.[1][2]

Zemřel 25. ledna 1995 v Příbrami.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Svatopluk Janke [online]. lll55.webnode.cz. Dostupné online. 
  2. Svatopluk Janke [online]. www.galerieaz.cz. Dostupné online. 
  3. ČÁKA, Jan. Toulání po Brdech. Praha: Středočeské nakladatelství a knihkupectví, 1986. 332 s. ISBN 978-80-204-2360-3. Kapitola Pod červeno-bílými prapory, s. 210. 
  4. a b Po více než sto letech bude stát na Třemšíně rozhledna [online]. staryrozmital.cz. Dostupné online. 
  5. Nové autobusové garáže Dopravního podniku statutárního města Plzně 1952 [online]. pam.plzne.cz. Dostupné online. 
  6. Budova knihovny [online]. knihovna.plzen.eu. Dostupné online. 
  7. PROCHÁZKOVÁ, Ivana. Vznik a vývoj Knihovny manželů Tomanových v Rožmitále pod Třemšínem [online]. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2013 [cit. 2022-02-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]