Svatá Juliána (Přední Kopanina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Svatá Juliána je drobná církevní památka nedaleko obce Přední Kopanina.[1] Nachází se na rozcestí pěti lesních cest na pomezí katastrálních území Horoměřice, Přední Kopanina a Tuchoměřice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Obnovená socha svaté Juliány

O původu sochy existuje několik pověstí. Podle jedné z nich byla na tomto místě přepadena dívka vojenským zběhem. Vroucně se modlila ke svaté Juliáně a ta jí poskytla zázračnou ochranu.[2] V kronice obce Přední Kopaniny[3] místní kronikář pan Oldřich Volf píše:

Mezi Kopaninou a Tuchoměřicemi v lese stávala na dubu přibitá dřevěná socha svaté Juliány. Na tomto místě roku 1679 byla přepadena dívka od nestoudného vojína, ale vzývajíc svatou Juliánu z rukou jeho bez pohromy vyvázla.

Oldřich Volf, Kronika obce Přední Kopanina (citováno z popisné tabule na rozcestí)

Podle jiné pověsti zde rytíř Sukorád z Okoře zavraždil svou dceru Juliánu, která vzplála láskou k neurozenému synu mlynáře Vnislavovi a pokusila se s ním uprchnout.[4][5] Pověst byla v 19. století námětem kramářské písně „Vnislav a Juliána“. Tuto pověst pan Oldřich Volf ve zmíněné kronice dokládá jako "výmysl lidské fantasie". Pověsti o pojmenování místa se vyskytují v řadě variant.

Je ale též možné, že místo je pojmenováno podle svaté Juliany z Lutychu.

Pravděpodobně v roce 1679 nechal tehdejší hospodářský správce Jiří Vysoký z Tuchoměřic umístit na strom na rozcestí dřevěnou sochu světice.[1] Poté, co byla socha poškozena povětrností, nechal v roce 1734 P. Rudolf Budkovský, superior jezuitské rezidence v Tuchoměřicích, vztyčit na rozcestí sochu kamennou.[2] Sochu údajně vytvořil umělec z okruhu Matyáše Bernarda Brauna.[1] Podle popisu na tabuli u rozcestí to byl fráter Jan Siesmajer.

V roce 1868 byla socha při prudké bouři sražena a rozbita. Zachovalo se z ní pouze torzo hlavy, které je uloženo ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy. Od té doby byl na podstavci sochy umístěn dřevěný kříž, který tam zůstal po dobu 152 let.

V roce 2019 byl z iniciativy paní Moniky Pokorny ze Statenic založen Spolek pro obnovu sochy svaté Juliány.[6] Spolek vyhlásil veřejnou sbírku na obnovu sochy. Na základě torza hlavy a dochované kresby původní sochy zhotovil sochař Jiří Genzer z Panenských Břežan repliku, která byla v srpnu 2020 umístěna na původní barokní podstavec,[4][7] který opravil kameník David Hroník, sochu posvětil Jeho Milost P. Michael Josef Pojezdný, O.Praem.

Turistické cesty[editovat | editovat zdroj]

Přes křižovatku Svatá Juliána vede červená turistická značená trasa 0018 a žlutá turistická značená trasa 6048. Dále sem vede cyklistická trasa A167.[8]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Pomník svaté Juliány | Městská část Praha – Přední Kopanina [online]. [cit. 2023-05-23]. Dostupné online. 
  2. a b PODLAHA, Antonín. Posvátná místa Království českého. Svazek V. Vikariát Libocký. Praha: Dědictví svatojanské, 1911. S. 134–135. 
  3. Pamětní knihy, kronika | Městská část Praha – Přední Kopanina [online]. [cit. 2023-08-18]. Dostupné online. 
  4. a b ČÍŽEK, Jiří. Socha sv. Juliány z Nikomédie, Tuchoměřice. www.hrady.cz [online]. [cit. 2023-05-23]. Dostupné online. 
  5. NEBESKÁ, Pavlína. Pověst o krásné Juliáně. www.captour-paja.cz [online]. 2019-10-28 [cit. 2023-05-23]. Dostupné online. 
  6. KURZY.CZ. Spolek pro obnovu sochy svaté Juliány, z.s. , Statenice IČO 08509042 - Obchodní rejstřík firem | Kurzy.cz. rejstrik-firem.kurzy.cz [online]. [cit. 2023-05-28]. Dostupné online. 
  7. https://nasregion.cz/svata-juliana-bude-odhalena-a-posvecena-8-srpna-vraci-se-na-rozcesti-ctyr-obci-178710/
  8. Cyklotrasa A167: Nebušice, Na Mlýnici – Svatá Juliána | Praha na kole [online]. 2017-03-15 [cit. 2023-05-23]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • PODLAHA, Antonín. Posvátná místa Království českého. Svazek V. Vikariát Libocký. Praha: Dědictví svatojanské, 1911. S. 134–135. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]