Stezka Českem

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stezka Českem
Základní informace
Typturistická stezka
Délka2 000 km
Obtížnostvysoká
Sezónaceloročně
Lokalizace
Souřadnice
Map
StartČeskoČesko Česko
CílČeskoČesko Česko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Na Králickém Sněžníku

Stezka Českem (původně Cesta Českem) je dálková turistická trasa v Česku ve smyslu a organizaci treků jako Pacifická hřebenovka nebo Stezka kontinentálního rozvodí. Její trasa je vedena od nejzápadnějšího k nejvýchodnějšímu bodu České republiky[1], má dvě trasy, severní a jižní, obě mají přibližně 1000 km.[2] Jedná se o oficiální dálkový přechod Česka, který je do angličtiny překládán jako Czech Trail. V roce 2022 vyšla knížka Stezka Českem... Může jít každý, která se stala bestsellerem a na serveru Databáze knih má hodnocení 95%. V roce 2023 byla přeložena do angličtiny pod názvem Czech Trail. V roce 2021 absolvoval Stezku Českem Český Rozhlas Radiožurnál a v roce 2024 Česká televize natočila desetidílný dokumentární seriál Stezka Českem, jehož průvodcem je herec Miroslav Vladyka.

Severní trasa je vedena podél severní hranice České republiky postupně přes nejvyšší pohoří Krušné hory, Národní park České Švýcarsko, Lužické hory, Jizerské hory, Krkonoše, Adršpašsko-teplické skály, Broumovská vrchovina, Orlické hory, Králický Sněžník (pohoří), Hrubý Jeseník, Rychlebské hory a Beskydy. Je rozdělena do deseti etap dle jednotlivých pohoří.

Jižní trasa Stezky Českem vede přes pohoří Český les, Šumava, Novohradské hory, Českou Kanadu, Národní park Podyjí, Bílé Karpaty a Beskydy. Je vyznačena od jara 2021.

Celá Stezka tedy měří 2000 km. Stezku značí, propaguje a řídí spolek Stezka Českem.

Informace[editovat | editovat zdroj]

Stezka Českem je nekomerční projekt, jehož motto je ... může jít každý[3]". Stezka je zařazena do mezinárodního systému dálkových tras ERA.[4] Od roku 2021 je také zařazena do největší světové aplikace dálkových treků, FarOut. Stezka Českem přinesla do Čech systém Trail Angels (Andělé na stezce), Stezkaři vítáni, itineráře, Milníky stezky a další. Turistický projekt založil v září 2020 Martin Úbl s přáteli ve spolupráci s Klubem českých turistů a agenturou CzechTourism jako první kontinuální trasu vedoucí kolem celé republiky.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Chyběly mu treky, tak vymyslel cestu přes Česko. Měří 1000 kilometrů, zájem je obří. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2020-11-15 [cit. 2020-11-20]. Dostupné online. 
  2. Tisícikilometrová Cesta Českem. Nový trek vede podél severních hranic republiky a budí velký zájem. Radio Wave [online]. 2020-11-09 [cit. 2020-11-20]. Dostupné online. 
  3. Pozitivní zprávy [online]. 2020-11-08 [cit. 2020-11-20]. Dostupné online. 
  4. New long-distance hiking trail crosses Czechia from west to east. Radio Prague International [online]. 2020-11-10 [cit. 2020-11-20]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]