Starokatolická delegatura Utrechtské unie na Slovensku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Starokatolická delegatura Utrechtské unie na Slovensku
Vznik2016
Typstarokatolická církev
Úřední jazykslovenština
LídrPavel Benedikt Stránský, biskup Starokatolické církve v ČR
Oficiální webstarokatolici.eu
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Starokatolická delegatura Utrechtské unie na Slovensku[1] nebo též Starokatolíci v Bratislavě a Starokatolíci v Trnavě je státem neregistrovaná křesťanská církev působící na Slovensku.

Netvoří jeden celek se Starokatolickou církví na Slovensku, která od roku 2004 není členem Utrechtské unie starokatolických církví.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Starokatolická církev na Slovensku v roce 2004 opustila Utrechtskou unii starokatolických církví kvůli nesouhlasu se svěcením žen a žehnání stejnopohlavním partnerstvím. Od roku 2004 tedy na Slovensku nepůsobila žádná církev s členstvím v Utrechtské unii. To se změnilo v březnu 2016, kdy pod názvem Starokatolíci v Bratislavě zde začala působit česká starokatolická církev. V roce 2020 došlo k transformaci a k ustavení samostatné delegatury Utrechtské unie na Slovensku.[2]

Společenství delegatury deklaruje snahu o moderní, otevřené, lidské a ekumenické ztvárnění katolického křesťanství ve 21. století. Otevřeně se staví k otázce partnerství osob stejného pohlaví. V oblasti ekumeny často spolupracují s Církevním sborem slovenské ECAV Bratislava-Staré Město.

Působí v Bratislavě a Trnavě. V Bratislavě se bohoslužby nejprve, od 6. března 2016, konaly v pronajatých prostorech Evangelické bohoslovecké fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě.[3] Později se konaly v aule Vysoké školy sv. Alžběty v Bratislavě.[zdroj?] V současnosti se slouží v kapli svatého Ladislava, v Primaciálním paláci. V Trnavě se konají v kapli Pánova vzkříšení na evangelickém hřbitově. Jediným knězem je Martin Kováč. V listopadu 2023 se začalo připravovat nové společenství v Žilině, jehož administrátorem bude Kamil František Kozelský, spravující farnost v Ostravě.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Oficiální stránky Starokatolické delegatury Utrechtské unie na Slovensku. [cit. 7. 1. 2021]
  2. Seznam Archivováno 22. 5. 2021 na Wayback Machine. členských církví Utrechtské unie. [cit. 22. 5. 2021]
  3. Facebook Starokatolíci v Bratislave
  4. Starokatolíci v Bratislavě, facebookové stránky

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]