Státní poznávací značky ve Finsku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Registrační značka Finska

Finská registrační značka je registrační značka Finska. Na území Aland se používají vlastní, odlišné, značky. Vlastní značky používá i finská armáda. Automobily Prezidenta Finska mohou mít místo značky státní znak.

Podoby značek[editovat | editovat zdroj]

Registrační značky jsou hliníkové. Jsou bílé s proužkem EU vlevo. Značky pro osobní a nákladní automobily obsahují obvykle tři písmena a tři číslice spojené spojovníkem. Značky na přání mohou obsahovat pouze jednu číslici nebo písmeno.

Registrační značka:

FIN
ABC-123

Rozměry značky jsou 442 mm × 118 mm nebo 256 mm × 200 mm. Vyšší značky mají písmena na horním řádku vedle obdélníčku s vlajkou EU a číslice na spodním. Spojovník se zde nepoužívá. Na motocyklech se používá také dvouřádková značka, o rozměrech 200 mm × 165 mm. Na horním řádku jsou umístěny číslice, na spodním písmena.

Značky jsou embosované.

Číslo na značce nemůže začínat nulou.

Diplomatická registrační značka:

CD-1234

Počet číslic na diplomatické značce může být menší. Diplomatická značka může obsahovat také jen písmeno C a až pět číslic.


Registrační značka pro traktory a podobné stroje:

561-ZN

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stará registrační značka

Dřívější registrační značka byla černá, se třemi bílými písmeny, spojovníkem a dvěma bílými číslicemi. Staré registrační značky jsou i nadále platné. Pozdější (od roku 1972) značky byly bílé, ale na rozdíl od dnešních neobsahovaly proužek EU. Značky s tímto proužkem byly zavedeny v roce 2001.

Registrační značka na Alandech[editovat | editovat zdroj]

Alandská registrační značka

Registrační značky na autonomních Alandech jsou odlišné. Mají modré písmo a neobsahují proužek EU ani spojovník.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]