Sokolovna v Plzni

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Sokolovna (Plzeň))
Sokolovna v Plzni
Sokolovna v plzeňských Štruncových sadech
Sokolovna v plzeňských Štruncových sadech
Účel stavby

tělovýchovná a kulturně společenská činnost

Základní informace
SlohNovorenesance
ArchitektJosef Podhajský
Výstavba18921896
StavebníkSokol Plzeň I
Poloha
AdresaŠtruncovy sady 493/1, 301 00, Plzeň 3, Plzeň 3, ČeskoČesko Česko
UliceŠtruncovy sady
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky103816 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sokolovna v Plzni je novorenesanční budova s tělocvičnou vystavěná tělovýchovnou jednotou TJ Sokol Plzeň I ve Štruncových sadech č. 493/1 v Plzni, v městské části Plzeň 3. Budova se po svém dokončení roku 1896 stala hlavním sídlem plzeňského Sokola jakožto sokolovna, svébytný typ budovy sportovny využitelné k pořádání společenských akcí, který začal být realizován na celém území zemí Koruny české a později i První republiky. Sokolovna byla v roce 2010 Ministerstvem kultury České republiky prohlášena kulturní památkou České republiky.[1][2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Tělovýchovná jednota plzeňská (později přejmenovaná na TJ Sokol Plzeň I) založená roku 1863, pouhý rok po Tělovýchovné jednotě pražské, v čele s Hynkem Pallou dlouhodobě usilovala o stavbu vlastní reprezentativní budovy s tělocvičnou. Okolo roku 1890 bylo získáno místo v nově budovaných Štruncových sadech na ostrohu řek Mže a Radbuzy, nedaleko pozdějšího atletického a fotbalového stadionu. Výstavbu rovněž podporoval plzeňský purkmistr a člen Sokola Václav Peták. Byl vybrán projekt architekta Josefa Podhajského, stavba probíhala v letech 1892 až 1896. Slavnostní otevření sokolovny proběhlo 9. února 1894. Roku 1904 byla pak stavba elektrifikována.

Pamětní deska deportace západočeských Židů v lednu 1942 na fasádě sokolovny

Během holocaustu za druhé světové války bylo v sokolovně shromážděno 2604 Židů z Plzně a okolí před železničními transporty do koncentračních táborů z nedalekého městského hlavního nádraží. Tyto události připomíná od roku 2002 pamětní deska umístěná na fasádě budovy.

Architektura stavby[editovat | editovat zdroj]

Jednopatrová budova byla vystavěna v letech 1892 až 1896 na pozemku orientovaném do Sokolské ulice v novorenesančním slohu. Samostatně stojící budova postavena na půdorysu obdélníku má zvýšený suterén, přízemí a patro. Hmotově lze stavbu rozdělit na dvě části. Jižní část tvoří vstup s portikem, vestibul, předsálí s hlavním schodištěm a několik dalších místnosti. Severní část je především hlavní sál, který zasahuje i do 2.NP svými galeriemi nesenými na arkádách. Objekt je zastřešen systémem zvalbených střech, uprostřed druhé části je opatřen věžičkou umístěnou nad hlavním sálem.[2]

Nese bohatou štukovou fasádou, včetně sousoší s emblémem sokolské organizace. Průčelí stavby tvoří zdobený portál s balkonem v prvním patře, v centrální části stavby se nachází tělocvična, využitelná rovněž jako společenský sál.

Pozemek před budovou nese parkovou úpravu, plynně navazující na Štruncovy sady. Ta byla částečně narušena výstavbou silničního průtahu městem v 70. letech 20. století. Roku 2010 prošla budova rekonstrukcí[3].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2021-02-18]. Identifikátor záznamu 1097171456 : Sokolovna. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b ULBRICHOVÁ, Petra. Rozhodnutí o prohlášení za KP. iispp.npu.cz [online]. 2009-12-23 [cit. 2021-02-18]. Dostupné online. 
  3. Sokolovna v Plzni bude po rekonstrukci vypadat jako v roce 1896. Plzeň [online]. 2010-09-24 [cit. 2021-02-18]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]