Skarifikace (zahradnictví)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Skarifikace je postup, který vede k urychlení klíčení semen. Je prováděn poškozením plodu nebo obalu semene, aby se usnadnilo pronikání vody a plynů k semeni a došlo k urychlení klíčení.

Obal semene je poškozován propíchnutím, obroušením pískem, prořezáním obalu nebo chemicky naleptáním v koncentrovaných kyselinách. Ošetření musí být provedeno velmi pečlivě, aby nedošlo k poškození zárodku. Skarifikace je prováděna s cílem urychlit klíčení semen nebo zlepšit pravidelnost vzcházení semen například u ořešáku, habru nebo tisu, ale i některých druhů zelenin.

Původní osivo před skarifikací má pouze omezenou klíčivost s ohledem na vlastnosti obalu. Tlustý nebo pevný obal, příp. obal obsahující inhibitory (např. u skalníku), zabraňuje nebo omezuje klíčení semen a zpomaluje dýchání semen omezením přístupu kyslíku do tkání. Klíčení semen je v přirozených podmínkách možné po alespoň částečném rozložení pláště půdními mikroorganismy nebo v žaludcích vyšších organismů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Skaryfikacja (ogrodnictwo) na polské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HRYNKIEWICZ-SUDNIK, Jerzy. Rozmnażanie drzew i krzewów liściastych. Warszawa: Wydaw. Naukowe PWN, 2001. ISBN 83-01-13434-8. 
  • KOPCEWICZ, Jan; LEWAK, Stanisław; GABRYŚ, Halina. Fizjologia roślin. Warszawa: Wydaw. Naukowe PWN, 2002. ISBN 83-01-13753-3.