Rýdův kopec (rozhledna)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rýdův kopec
Rozhledna na Rýdově kopci
Rozhledna na Rýdově kopci
Základní informace
Kóta paty551.5 m n. m.
Rok vzniku2015
StátČeskoČesko Česko
KrajJihočeský kraj
Souřadnice
Map
Technické informace
Výška stavby33 m
Počet schodů120/102
Stavfunkční
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rozhledna Rýdův kopec (označovaná též TRIGON) se nachází na stejnojmenném vrchu u Děbolína v okrese Jindřichův Hradec.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Rozhledna byla vybudována s cílem zlepšit vybavenost regionu v oblasti cestovního ruchu a zvýšit atraktivitu Jindřichohradecka. Vítězný projekt pochází od Ing. arch. Miroslava Hájka, se stavbou se započalo v září 2014, dokončena byla v červnu 2015, slavnostní otevření proběhlo 8. července 2015. Na financování stavby ve významně podílel grant z Evropského dotačního fondu pro regionální rozvoj ROP jihozápad.

Konstrukční řešení[editovat | editovat zdroj]

Architektonické a konstrukční řešení je založeno na ideji rovnoramenného trojúhelníku, který tvoří půdorys rozhledny (velikost strany cca 10 m). Trigon = trojúhelník, je základním stavebním kamenem tvorby či modelace jakékoli plochy, zároveň je ztužujícím základem statické pevnosti. Konstrukční systém rozhledny je kombinovaný a tvoří jej stěnový systém ve spodní části stavby a sloupový systém s podélnými rámy v horní části.

Technické parametry[editovat | editovat zdroj]

Stavba má tvar trojbokého hranolu o půdorysu rovnostranného trojúhelníka a spočívá na železobetonové základně, obložené kamennými deskami, z níž vede dřevěné schodiště na dolní vyhlídkovou plošinu ve výšce 6 m. Na horní plošinu ve výšce 24 m je možno vystoupat po dřevěném schodišti o 120 schodech. Plošina s pohledovými růžicemi je celá zasklená a zastřešená, na vnější vyhlídkový ochoz vedou troje posuvné dveře, proti výkyvům chrání stavbu tři ocelové sloupy, skloněné ke středu stavby. Dolů se dostanete po točitém ocelovém schodišti o 102 schodech kolem středového sloupu.

Přístupná je v měsících duben-říjen.

Výhled[editovat | editovat zdroj]

Šumava s vrcholy Špičák, Plechý či Boubín, Blanský les s Kletí, Javořická vrchovina, Novohradské hory s Kraví horou, Slepičí hory, ze sídel Jindřichův Hradec a Třeboň. Při dobré dohlednosti zřejmě i alpský vrchol Ötscher (1893 m n. m.)[1]

Kritika[editovat | editovat zdroj]

Rozhledna je prakticky od svého vzniku terčem setrvalé kritiky, mnohdy nevelmi opodstatněné. Již v průběhu stavby vzbudila rozruch výsledná cena díla, jež byla zpočátku prezentována pouze jako 15% doplatek k (neuváděné) 85% dotaci.[2] Některé kruhy z řad zájemců o architekturu zpochybňovaly volbu vítězného návrhu pomocí veřejné ankety, ale i samotnou podobu rozhledny.[3] Následně bylo poukazováno na zatékání do přízemí v zimním období či zešednutí dřevěných dílů.[4] Objevily se zvěsti o přítomnosti dřevokazné houby.[5] Hoax o údajné nedostatečnosti základů, hrozící vyústit až ve vyvrácení rozhledny, byl vyvracen magistrátem Jindřichova Hradce.[6]

Rozhledna po 2 letech od otevření (30.12.2017)

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Nejbližší železniční stanicí je Děbolín, odtud po silnici do středu obce a dále po červené turistické značce k rozhledně (délka trasy: 2 km).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Rozhledna Děbolín - mapa výhledu.jpg
Rozhledna Děbolín - mapa výhledu
  1. NOVÁK, Rostislav. Rozhledna na Rýdově kopci. Turista. Roč. LIV, čís. 8–9, s. 4–5. 
  2. JINDRICHOHRADECKY.DENIK.CZ. „Rozhledna pětkrát zdražila“. jindrichohradecky.denik.cz [online]. [cit. 2017-08-25]. Dostupné online. 
  3. CBARCHITEKTURA.CZ. „Na kanalizaci není, na rozhlednu ano“. facebook.com/CBArchitektura [online]. [cit. 2017-08-25]. Dostupné online. 
  4. JINDRICHOHRADECKY.DENIK.CZ. „Rozhledna u Děbolína po dvou letech chátrá“. jindrichohradecky.denik.cz [online]. [cit. 2017-08-25]. Dostupné online. 
  5. JINDRICHOHRADECKY.DENIK.CZ. Turisté cestou k rozhledně bloudí, tvrdí zastupitel. jindrichohradecky.denik.cz [online]. [cit. 2017-08-25]. Dostupné online. 
  6. JINDRICHOHRADECKY.DENIK.CZ. Podloží rozhledny je v pořádku, říká radnice. jindrichohradecky.denik.cz [online]. [cit. 2017-08-25]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]