Rosa Vercellana

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rosa Vercellana
hraběnka z Mirafiori a Fontanafreddy
Portrét
Úplné jménoMaria Rosa Teresa Aloisia
Narození3. června 1833
Nice, Sardinské království
Úmrtí26. prosince 1885
Turín, Piemont, Italské království
PohřbenaMauzoleum La Bela Rosin, Turín
ManželViktor Emanuel II.
PotomciViktorie Guerrieri
Emanuel Albert Guerrieri
OtecGiovani Battista Vercellana
MatkaMarie Teresa Griglio
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rosa Vercellana (Maria Rosa Teresa Aloisia; 3. června 1833, Nice26. prosince 1885, Turín), obecně známá jako 'Rosina', a v piemontštině jako La Bela Rosin, byla milenka a později manželka italského krále Viktora Emanuela II. Morganatický status jejich manželství jí však neumožňoval, aby byla uznána italskou královnou.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Nice, tehdejší součásti Sardinského království, jako nejmladší dítě Giovanniho Battisty Vercellany a jeho manželky Marie Teresy Griglio. O čtyři dny později byla pokřtěna jako Maria Rosa Teresa Aloisia.

Její otec, pocházející z Moncalva v provincii Asti, byl vlajkonošem napoleonské císařské gardy. Po Napoleonově pádu byl jmenován důstojníkem v královské gardě a od roku 1847 velel královské posádce v loveckém panství Racconigi od roku 1847. Tam žil s celou svou rodinou a právě tam se také čtrnáctiletá Rosa seznámila s o dvanáct let starším korunním princem Viktorem Emanuelem. Rosa se stala jeho milenkou a později mu porodila dvě děti.

Jejich poměr způsobil v roce 1849, kdy byl Viktor Emanuel korunován sardinským králem, velká skandál. Když jeho královna Adelheid Rakouská v roce 1855 zemřela, jmenoval král Rosu královským dekretem v roce 1858 hraběnkou z Mirafiori a Fontanafreddy. Král také uznal jejich dvě děti za své a udělil jim příjmení Guerrieri. V roce 1860 jí dal král novou residenci v restaurovaném zámku La Mandria u Venarie.

V roce 1864 bylo hlavní město přeneseno z Turína do Florencie, kde se Rosa ubytovala ve vile La Pietraia. O pět let později král v San Rossore, královském panství u Pisy, těžce onemocněl. Ze strachu před smrtí se 18. října 1869 narychlo oženil se svou milenkou, a to při čistě náboženském obřadu, který jeho manželce neuděloval žádná občanská práva. Následně telegrafoval do Říma a žádal papežské požehnání.

Občanský obřad se konal v Římě o osm let později v roce 1877. Protože manželství bylo morganatické, Rosa se nikdy nestala královnou a její děti neměly právo na trůn.

Viktor Emanuel zemřel dva měsíce po obřadu. Rosa ho přežila o sedm let a zemřela 26. prosince 1885 ve věku 52 let v Turíně.

Mauzoleum[editovat | editovat zdroj]

Vercellanino mauzoleum v Turině.

Savojská rodina odmítala dovolit, aby byla Rosa pohřbena vedle svého manžela v Pantheonu, a tak jí její děti nechaly v Turíně vedle silnice do Castello di Mirafiori postavit mauzoleum v podobné formě. Kruhový neoklasicistní monument s měděnou kupolí, završený latinským křížem a obklopený velkým parkem, navrhl Angelo Dimezzi a byl dokončen v roce 1888.

V roce 1970 jej od potomka Rosy Vercellany koupila turínská městská rada za částku 132 milionů lir. Park byl otevřen veřejnosti o dva roky později, ale téměř okamžitě bylo mauzoleum poničeno a ostatky Vercellany a jejích potomků byly znesvěceny lidmi, kteří hledali klenoty. V následujících letech došlo k dalším vandalským činům a stavba zpustla. Velké restaurátorské práce byly provedeny na počátku jednadvacátého století a park byl znovu otevřen pro veřejnost v roce 2005.

Potomci[editovat | editovat zdroj]

Rosa Vercellana měla s Viktorem Emanuelem dvě děti:

  • Viktorie Guerrieri (2. prosince 1848 – 1905), provdala se za markýze Giacoma Spinolu a měla s ním potomky;
  • Emanuel Albert Guerrieri (16. března 1851 – 23. prosince 1894), hrabě z Mirafiori a Fontanafreddy, oženil se s Biancou Enrichettou de Larderel, dcerou Enrica de Laderdel, hraběte z Montecerboli, a Annicie Belfort d'Antry.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rosa Vercellana na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]