Roklan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Roklan
Großer Rachel
Pohled na Roklan a Malý Roklan
Pohled na Roklan a Malý Roklan

Vrchol1453 m n. m.
Prominence496 m ↓ J od osady Nový Brunst
Izolace23,8 km → Velký Javor
SeznamyHory a kopce Šumavy #2
Poznámka2. nejvyšší hora Šumavy a Bavorského lesa
Poloha
StátNěmeckoNěmecko Německo
PohoříŠumava (Bavorský les)
Souřadnice
Roklan  Großer Rachel
Roklan 
Großer Rachel
PovodíDunaj
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Roklan (německy Großer Rachel, česky někdy také jako Hora nad Roklí nebo Rokelská hora) je se svými 1453 metry druhou nejvyšší horou Šumavy a Bavorského lesa. Nachází se v centrální části německé strany pohoří nedaleko hranice jihozápadně od Modravy. Roklan se nachází v bezzásahovém území[1] (Naturzone) Národního parku Bavorský les a tvoří i jeho nejvyšší vrchol.

Výstup[editovat | editovat zdroj]

Na horu vede několik tras, přičemž výstup z městečka Frauenau trvá asi 3,5 hodiny, ze Spiegelau přes Roklanské jezero asi čtyři hodiny, z Neuhütte 4,5 hodiny, z Obere Frauenau (parkoviště Gfäll) asi 1,5 hodiny a ze železniční zastávky Klingenbrunn asi dvě hodiny.

Přibližně patnáct minut pod vrcholem se nachází horská chata Waldschmidthaus (oficiálně Rachelschutzhaus), která bývá otevřena v letních měsících.

Malý Roklan[editovat | editovat zdroj]

Hora má tvar hřbetu táhnoucího se ve směru jihovýchod-severozápad, na kterém se 900 metrů severozápadně od hlavního vrcholu nachází i druhý vrchol s názvem Malý Roklan (Kleiner Rachel), vysoký 1399 metrů. Oba vrcholy odděluje mělké sedlo.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Na jižní straně je za dobré viditelnosti možné pozorovat panorama severních vrcholů Alp. Na východě je dobře viditelný Poledník, hrad Kašperk, Antýgl, masiv Boubína a vrchol Bobíku. Za zmínku stojí jistě také možnost zhlédnout komplex Modravských slatí, nepřístupného území, na něž se z vrcholu naskýtá úchvatný pohled. Na severovýchodě je vidět Rokytská slať, východně pak mezi soušemi vystupují zelená klečová pole Novohuťských močálů.

V nepřístupném území Modravských slatí se nachází mj. několik bývalých nádrží na plavení dřeva, jedna z nich je Roklanská nádrž, která je protržená a zarostlá vegetací. U ní stávala Roklanská chata, která sloužila k odpočinku do druhé světové války, kdy kolem chaty a Roklanské slatě ještě vedla turistická stezka.

Na úpatí hory se nachází Roklanské jezero ledovcového původu, nad nímž je umístěna vyhlídka a Roklanská kaple.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.nationalpark-bayerischer-wald.de [online]. [cit. 2013-06-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-06-29. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]