Rodina je základ státu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rodina je základ státu
Původní názevRodina je základ státu
Země původuČesko
Jazykčeština
Délka100 minut
Žánrdrama / road-movie
NámětRobert Sedláček
ScénářRobert Sedláček
RežieRobert Sedláček
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleIgor Chmela
Eva Vrbková
Simona Babčáková
Jiří Vyorálek
Martin Finger
Monika A. Fingerová
Albert Mikšík
Kristýna Slámová
ProdukceRadim Procházka
HudbaLenka Dusilová
Beáta Hlavenková
Michal Rataj
KameraPetr Koblovský
StřihMatouš Outrata
ZvukRadim Hladík ml.
Výroba a distribuce
Premiéra28. července 2011 LFŠ Uherské Hradiště
plán: 20. října 2011 Česko
DistribuceBontonfilm
Rozpočet16 milionů korun[1]
Rodina je základ státu na FPČSFDKinoboxu
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rodina je základ státu je čtvrtý celovečerní hraný film Roberta Sedláčka z roku 2011.

Děj pojednává o muži středního věku Liborovi, kterému hrozí, že půjde do vězení za to, že se podílel na vytunelování banky. Aby se odhodlal říci to své ženě, vydává se s ní a s dětmi na rodinný výlet, který je zároveň útěkem před spravedlností. Film je proto označován jako kombinace rodinného dramatu a road-movie, spojuje v sobě prvky napětí i komiky.

Původně chtěl Sedláček napsat satiru na maloměšťáctví, ale s příchodem finanční krize se téma filmu posunulo.[2]

Film se natáčel v květnu a v červnu 2010 (plánováno bylo do 21. června[1]) a ovlivnila ho nepřízeň počasí, zejména povodně na Moravě.[3] Natáčelo se v Čechách v Praze, v Pyšelích, Černošicích a na Moravě na Velehradě, ve Vracově a v okolí Zlína.[1]

Ústřední píseň filmu Smiluje složila Lenka Dusilová a nahrála ji s Eternal Seekers (Lenka Dusilová, Beata Hlavenková, Clarinet Factory).[4]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Hlavní postava filmu Libor Pokorný, manažer HypoContactu, se setkává s vyšetřovateli, kteří zjišťují okolnosti vytunelování této firmy. Liborovi hrozí vězení, přesto mu je dána lhůta na rozmyšlenou, zda bude spolupracovat. Aby si ujasnil myšlenky a aby se odhodlal říci pravdu o svém postavení manželce, vydává se s ní a se dvěma dětmi na výlet na Moravu.

Po návštěvě Velehradu táboří na břehu řeky, následně se ve Strážnici setkávají a navštěvují manželskou dvojicí bývalých spolužáků Juru a Lenku, kteří na rozdíl od Pokorných zůstali v prostředí okresního města. Zatím se ale naplno rozběhne policejní pátrání, už ve Strážnici se Libor těsně mine s vyšetřovateli.

Děj vrcholí na dalším místě pobytu Pokorných, v hotelu, kde se právě pořádá svatba. Vyšetřovatelé přilétají vrtulníkem a vyrážejí na místo s jednotkou rychlého nasazení. Liborova manželka se z novin ležících na recepci hotelu dozvídá o svém muži plnou pravdu a na poslední chvíli zorganizuje útěk rodiny zadním vchodem, takže komando prohledá jen prázdné pokoje. Pokorní mizí terénním autem do pole, kde je po chvíli dopadne spravedlnost v podobě osamoceného policisty, který Libora zatkne.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Igor Chmela Libor
Eva Vrbková Liborova žena
Simona Babčáková Lenka, ředitelka okresní galerie
Jiří Vyorálek její manžel Jiří, zástupce ředitele gymnázia v okresním městě
Martin Finger policejní vyšetřovatel
Monika A. Fingerová policejní vyšetřovatelka
Albert Mikšík Lukáš Pokorný
Kristýna Slámová Tína Pokorná
Filip Štolfa
Jana Janěková
Jan Fišar
Marek Daniel
Jan Novotný
Marek Taclík
Jan Budař
Sylvie Krupanská
Petr Opluštil
Matouš Outrata
Jiří Strejček
Luděk Jelen

Kritika[editovat | editovat zdroj]

Film byl přijat kritikou převážně příznivě. Kritici se shodují, že se jedná o Sedláčkův divácky dosud nejpřívětivější počin, přesto si zachovává uměleckou úroveň. Oceňují to, že jde o reflexi soudobých společenských poměrů, která pro diváka otevírá aktuální otázky (typu nakolik je ospravedlnitelné překračovat zákon pro dobrou věc či do jaké míry je každý korumpovatelný).

Recenze[editovat | editovat zdroj]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Film zvítězil na Cenách české filmové kritiky 2011. Kromě ceny za nejlepší film získal pro Roberta Sedláčka ceny za režii a scénář. Simona Babčáková proměnila svoji nominaci na nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. Nominován byl také Petr Koblovský za kameru a v hereckých kategoriích Igor Chmela, Jiří Vyorálek a Eva Vrbková.

V rámci ankety Český lev 2011 získal nominace v kategoriích nejlepší film, režie, scénář, ženský herecký výkon v hlavní roli pro Evu Vrbkovou, ženský herecký výkon ve vedlejší roli pro Simonu Babčákovou a nejlepší zvuk. Získal Cenu filmových kritiků a teoretiků za nejlepší hraný film.

Festivaly[editovat | editovat zdroj]

Film Rodina je základ státu byl v srpnu 2012 zahajovacím filmem festivalu Týdny českého filmu, který pořádá České centrum v Tel Avivu. Severoamerickou premiéru měl na festivalu ve Vancouveru a 19. a 21. října 2012 byl uveden na mezinárodním festivalu v Londýně.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c ČTK: Satira na maloměšťáctví i rodinné drama. Sedláček natáčí road movie. Lidovky.cz 18. května 2010. [cit. 2010-06-23]. Dostupné online.
  2. ČT24: Sedláček natáčí místo satiry na maloměšťáctví rodinné drama. Ct24.cz, 18. května 2010. [cit. 2010-06-23]. Dostupné online.[nedostupný zdroj]
  3. PODSKALSKÁ, Jana: Režisér Robert Sedláček: Z komedie do dramatu. Kultura.cz, 23. června 2010. [cit. 2010-06-23]. Dostupné online.
  4. Stránka o filmu na webu České televize
  5. KOŘÍNEK, Petr: Film Rodina je základ státu míří na prestižní festival do Londýna. iDNES.cz 18. října 2012. [cit. 2012-10-19]. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]