Portál:Televize/Vybraný článek/Připravovaný

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

2010[editovat zdroj]

Srpen[editovat zdroj]

Doku CS je filmový kanál společnosti FILM EUROPE, s.r.o., patřící pod společnost SPI International, zaměřený na české a slovenské filmové dokumenty. Stanice začala vysílat 15. ledna 2010.

Zkušební vysílání stanice proběhlo již 14. ledna, kdy byl do vysílání nasazen pouze jeden pořad, československý dokument Holky, vypnout prsa! z roku 1988.
Stanice se orientuje na vysílání nejstarších českých a slovenských filmových dokumentů. Mnohé z nich se takto vůbec poprvé objeví na filmové obrazovce. Stanice též vysílá současnou dokumentární tvorbou z České republiky a Slovenska. Podle generálního ředitele společnosti SPI International Ivana Hronce přinese stanice cca 400 dokumentů ročně a také odvysílá profily známých osobností z veřejného života.
...více

Září[editovat zdroj]

Sky3 je britský televizní kanál, který je dostupný free-to-air v britském DVB-T Freeview a v TalkTalk TV, a free-to-view na satelitu přes platformu Sky, Freesat from Sky a v kabelové síti Virgin Media. Kanál začal vysílat 31. října 2005 jako kanál Sky Three. Pořady vysílané na tomto kanálu jsou většinou pořady převzaté ze sesterských kanálů Sky1, Sky Arts a nebo (dříve, před ukončením vysílání kanálu) Sky Real Lives. Od 24. června 2010 byly z programu vyřazeny pořady ze Sky Travel Shop, jejichž náhradou se staly pořady kanálu Sky Real Lives, který ukončil vysílání, a jehož rozpočet byl rozdělen mezi kanály Sky1 a Sky2 jako součást jejich strategie "doing less things better" (dělat méně věcí lépe).
...více

Říjen[editovat zdroj]

Teorie Velkého třesku (anglicky The Big Bang Theory) je americká situační komedie ze světa mladých fyziků. Dělá si legraci z jejich osobního života, stejně tak z nerdovské subkultury současné americké mládeže, a staví je do opozice k obyčejným lidem, kteří jsou vykreslováni jako hloupí, leč šťastní a sociálně naplnění jedinci.

Seriál tvoří a produkují Chuck Lorre a Bill Prady, pilotní díl režíroval James Burrows. Měl premiéru 24. srpna 2007 na CBS, vysílá se také v Kanadě na stanici A-Channel, Indii na Zee Cafe, v Latinské Americe na Warner Channel, ve Velké Británii na Channel 4, v Austrálii na Nine Network a v České republice se vysílá na programu Prima Cool od 7. dubna 2009.

Produkce pořadu byla přerušena 6. listopadu 2007 v důsledku stávky scenáristů. 17. března 2008 se natáčení obnovilo a dokončila se první série. Druhá série odstartovala 22. září 2008 epizodou „The Bad Fish Paradigm“. V září také vyšla první série seriálu na DVD. ...více

Listopad[editovat zdroj]

Vyprávěj je český televizní retroseriál vyráběný v koprodukci České televize a společnosti Dramedy Productions. Natáčení začalo v roce 2009 a první díl s názvem Od začátku byl uveden na programu ČT1 v pondělí 31. srpna 2009. Seriál je uváděn v týdenní periodicitě a stopáž každého dílu je cca 52 minut. Děj se odehrává v Československu a je zasazen do skutečných historických událostí, které ovlivňují příběhy jednotlivých postav. Dobovou atmosféru autoři navozují ukázkami z dobových Československých filmových týdeníků s původními komentáři, případně novým historizujícím komentářem, který namluvil Vladimír Fišer. Příběh je doprovázen hlasem vypravěče, který propůjčil herec Vojtěch Kotek.

Jeho děj začíná v roce 1964 a ústředním motivem je začínající vztah studenta pražské stavební fakulty ČVUT Karla (Roman Vojtek) a jeho spolužačky z nižšího ročníku Evy (Andrea Kerestešová), kteří se postupem času stanou manželi a narodí se jim syn Jan. Procházejí běžnými peripetiemi mladého manželství jako jsou starosti s bydlením, skloubením rodinného života a studia nebo střety s vlastními rodiči v otázkách výchovy dítěte, ale i problémy ryze dobového charakteru vyvolané společenskou atmosférou či zlomovými historickými událostmi. ...více