Portál:Itálie/Místo/5

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Gardské jezero je největší italské jezero, které se nachází na severu země mezi Alpami a Pádskou nížinou v regionech Trentino-Alto Adige, Veneto a Lombardie, do nichž náleží také ze správního hlediska. Jezero bylo vytvořeno po poslední době ledové Etschským ledovcem. Severní úzká a dlouhá část jezera připomíná fjord, který obklopují hřbety až 2000 m vysoké. Jezero je dlouhé 51,6 km a široké 17,2 km. Největší přítok je řeka Sarca na severu a z jezera vytéká řeka Mincio (levý přítok řeky Pád) na jihu.

Mimořádná mnohotvárnost krajiny a klimatických oblastí v okolí jezera Garda ovlivňuje nesmírné bohatství druhů živočišného a rostlinného světa. Klima je díky poloze zcela středomořské. Po hladině a nad ní se prohání na 50 pojmenovaných větrů.

Středozemský ráz klimatu je typický pro celé zdejší předhůří a přispěl k tomu, že se zde vytvořila uzavřená vegetační společenstva. Na skalnatém povrchu rostou rozmarýn, routa, oleandr a baldrián. Substředomořská oblast je zvláště bohatá na orchideje, zatímco ve vyšších polohách najdeme spíše narcisy, protěž, barevné pivoňky a druhy lilií. Okolo jezera rostou stromy charakteristické pro středomoří a řídce se objevují také palmy. V prakticky celém okolí Lago di Garda jsou pěstovány rozdílné plodiny, na severu jsou vinice na východě a jihu olivy a citrony.

Mírné klima a geografická poloha jsou příznivé také pro alpskou a středomořskou ptačí říši (zimoviště pro tažné ptáky). Na ploše několika kilometrů se zde vyskytují tak rozdílné druhy, jakými jsou potápky nebo orli skalní.

Hladina jezera je díky teplému větru Ora takřka ideální plochou pro provozování windsurfingu. Hustá síť značených turistických cest předurčuje hory v okolí jako výborný cíl mnohých turistů. Celý článek…