Popelná hora

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Popelná hora
V rezervaci Pod Popelní horou
V rezervaci Pod Popelní horou

Vrchol1092 m n. m.
Prominence79 m ↓ rozc. Na Rovinách
Izolace3,0 km → U tří jedlíPřílba
SeznamyTisícovky v Česku #201
Poznámkadvojvrchol
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříŠumava / Šumavské pláně / Kvildské pláně / Modravské pláně
Souřadnice
Popelná hora
Popelná hora
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Popelná hora (1092 m[1]; dříve též Ušniperk, německy Aschenberg[2]) je hora na Šumavě, 3 km severně od Zadova, okres Prachatice. Na Popelné hoře se nacházejí četné sutě, balvany a skalky, na strmých východních svazích i rozsáhlé kamenné moře.[3] Přímo přes vrchol vede zeleně značená cesta ze Zadova.

Ochrana přírody[editovat | editovat zdroj]

Na severním svahu se rozkládá přírodní rezervace Pod Popelní horou. Hlavním předmětem ochrany zvláště chráněného území jsou sekundární podhorská a horská vřesoviště s výskytem jalovce obecného v mozaice s podhorskými a horskými smilkovými trávníky. Ze zvláště chráněných druhů rostlin zde byly nalezeny prha arnica, běloprstka horská, plavuníky, jalovec obecný, všivec lesní a hadí mord nízký. Ze zvláště chráněných živočichů zde byl zaznamenán rys ostrovid, krkavec velký, ořešník kropenatý, bramborníček hnědý, zmije obecná, užovka obojková, slepýš křehký, ještěrka obecná, ještěrka živorodá a čolek horský.

Jižní vrchol[editovat | editovat zdroj]

Necelý kilometr jižně od vrcholu se nachází druhý vrchol (1087 m n. m.[1][4], prominence 18 m), oddělený od hlavního severního vrcholu mělkým sedlem. Na jeho jihozápadní rozsoše se vypíná Klostermannova skála s výhledem a pod ní další kamenné moře.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]