Pomník bratranců Veverkových (Pardubice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pomník bratranců Veverkových v Pardubicích
Základní údaje
Rok vzniku1883
Kód památky17758/6-4642 (PkMISSezObrWD)
Popis
Materiálpískovec
Umístění
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pomník bratranců Veverkových v Pardubicích je pískovcové sousoší bratranců Václava a Františka Veverkových, vynálezců tzv. ruchadla, vztyčené roku 1883 v Pardubicích. Jeho autorem je sochař Josef Strachovský. Od roku 1984 je registrován jako kulturní památka.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pomník v původní lokalitě na pohlednici z roku 1910

Umělecká porota složená z Miroslava Tyrše, zakladatele jednoty Sokol a uměleckého kritika, Jiljího Vratislava Jahna, ředitele zdejší reálky, architekta Antonína Wiehla a sochaře Bedřicha Schnircha[2] v rámci soutěže o pomník nakonec zvolila jako vítězný návrh sochaře Josefa Strachovského. Umístěn byl u křižovatky nedaleko hotelu Veselka, na prostranství na Královské třídě (pozdější třída Míru) u pardubické synagogy. U příležitosti jeho slavnostního odhalení byla ve městě o den dříve, 7. září 1883, zahájena hospodářská výstava,[3] kde bylo možno zhlédnout mj. elektromotor účinný k pohonu mlátičky, stejně jako další elektrotechnické či zemědělské vymoženosti, včetně spuštění veřejného osvětlení města firmou Křižík pomocí čtyř obloukových lamp a dalších. Dne 8. záři, u příležitosti Mezinárodního dne rolnictva, odhalil pomník významný politik staročeské strany František Ladislav Rieger, J. V. Jahn zde přednesl svou oslavnou báseň.

Roku 1958 došlo k demolici budovy synagogy a přestavbě celého prostoru, pomník byl následně přesunut o několik set metrů, nedaleko kostela svatého Jana na ulici Svatojánskou, která byla přejmenována na ulici Bratranců Veverkových.[2][3] Roku 1984 byl pomník zapsán do seznamu kulturních památek.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Detail sousoší (kresba, Hospodář moravský, no. 22, 1883)

Památník je pojat v historistickém slohu. Sochy v nadživotní velikosti stojí na asi 1, 7 metru vysokém podstavci. Stojící postava vpravo zobrazuje sedláka Františka Veverku, který s ideou stroje přišel, sedící postava pak kováře Václava Veverku, který první ruchadlo vyrobil. Podstavec pak nese v čelní části nápis VYNÁLEZCŮM RUCHADLA BRATRANCŮM VEVERKŮM, pod ním umístěná dvojice plastik zobrazuje výjevy z procesu vynálezu ruchadla. Již na svém původním místě zabíral plochu zeleně okolo sousoší, ohraničené nízkým kovaným plotem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2023-07-05]. Identifikátor záznamu 128421 : Pomník bratranců Veverkových. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b Pomník bratranců Veverkových. pardubice.eu [online]. [cit. 2023-07-04]. Dostupné online. 
  3. a b Parpedie : Pomník bratranců Veverkových. www.parpedie.cz [online]. [cit. 2023-07-03]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Hospodář moravský: list věnovaný rolnictví, hospodářskému průmyslu a národnímu hospodářství. Přerov: J.B. Uhlíř, 1882-1883(22), s. [177]. ISSN 2336-1077. Dostupné online
  • NOVÁKOVÁ, Teréza. Potulky po Čechách východních. Praha: J. Otto, [1913], s. 62. Dostupné online

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]