Plátno (GUI)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Plátno, plocha, pozadí je prvek grafického uživatelského rozhraní sloužící jako kontejner, který může obsahovat různé grafické prvky (čáry, obrazce, text, ovládací prvky GUI, obrázky atd.). Pro nejednoznačnost názvu se i v češtině často používá původní anglický název canvas odkazující na Malířské plátno používané pro výtvarná díla. Někdy se díky požití tohoto prvku pro aranžování logických reprezentací uživatelského rozhraní nebo grafických scén používá název scene-graph. Některé implementace definují také prostorové reprezentace a umožňují uživateli interagovat s prvky pomocí grafického uživatelského rozhraní.

Podpora v knihovnách[editovat | editovat zdroj]

Implementace plátna je dostupná v různých knihovnách a widget toolkitech pro vytváření grafických uživatelských rozhraní a jejich prvků v počítačových programech.

K volně použitelným implementacím a implementacím s otevřeným zdrojovým textem scene-graph canvas patří:

Některé knihovny neposkytují plnohodnotný modul canvas scene-graph – fungují na nižší úrovni, která vyžaduje, aby programátor dodal například kód pro mapování kliknutí myší na objekty na plátně. Ke knihovnám, které obsahují takovéto moduly canvas, patří:

K proprietárním knihovnám, které implementují plátno patří:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Canvas (GUI) na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]