Rozbalovací seznam

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vzhled widgetu rozbalovací seznam

Rozbalovací seznam (anglicky Drop-down list) je ovládací prvek grafického uživatelského rozhraní, který má „v klidu“ velikost jednoho řádku textu s okrajem. Kliknutím na něj levým tlačítkem myši nebo klávesou mezera se otevře seznam možností, ze kterého lze vybírat. Na rozdíl od kombinovaného pole neumožňuje zadávat vlastní hodnoty.[1]

Pokud je seznam příliš dlouhý, je obvykle vybaven posuvníkem. Když se zobrazí seznam voleb, lze vybrat jednu z nich kliknutím levým tlačítkem myši nebo výběrem pomocí kurzorových kláves a klávesy mezera nebo klávesy ↵ Enter. Po provedení výběru se rozbalovací seznam znovu vrátí do „pohotovostního stavu“, ale s vybranou hodnotou zapsanou v poli. Volbu lze obvykle zrušit kliknutím někde mimo oblast widgetu nebo stisknutím klávesy Esc.

Zdroje dat[editovat | editovat zdroj]

Seznam musí pro uživatele být nejdříve naplněn daty, musí se pro něj vytvořit seznam hodnot, které má vybírat: Číselník. Jde typicky o uspořádané seznamy párů klíč-hodnota, zpravidla seřazené, které se do zobrazení přebírají zpravidla z databáze, pak jde o překlad primárních klíčů na člověku čitelné popisy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lista rozwijalna na polské Wikipedii.

  1. DropDownList, ListBox, and ComboBox: What's the Difference? [online]. devproconnections.com [cit. 2017-11-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-10-27. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]