Pevnost Novo Brdo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pevnost Novo Brdo
Základní informace
Výstavba1285
Poloha
AdresaNovo Brdo, KosovoKosovo Kosovo
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Zřícena pevnosti v roce 2014
Dvě částečně stojící věže z pevnosti

Pevnost Novo Brdo (albánsky Kalaja e Novoberdës/Kalaja e Artanës, srbsky Тврђава Ново Брдо/Tvrđava Novo Brdo) je zřícenina pevnosti, která se nachází v Kosovu, v blízkosti města Novo Brdo, nedaleko od Prištiny. Jedná se o pozůstatek hradu, který vznikl v dobách existence středověkého srbského státu, nejspíše v závěru 13. století. Nachází se na vrcholu o nadmořské výšce 1124 m n. m.[1]

Pevnost byla zbudována z důvodu ochrany stříbrných dolů, které se nacházely u obce Novo Brdo, a které přitahovaly zbojníky. Spolu s pevnostmi Prizrenac a Prilepac tvořila jednotný obranný systém. V dobách existence Srbského despotátu zde žili obchodníci z Dubrovnické republiky a také saští horníci. V době své největší slávy měla osm věží a tři brány; nacházely se uvnitř dva kostely (pravoslavný a katolický). Tvořila ji horní část, tzv. Gornji grad (s šesti věžemi a průměrem 40 metrů) a dolní část, podhradí, kde se nacházely brány, další dvě věže a kostely. Okolo pevnosti se poté rozvíjelo široké podhradí, kde žili horníci a vojáci.

V roce 1412 a v letech 1439-1441 obléhala pevnost vojska Osmanské říše. Poprvé neúspěšně, podruhé se jim podařilo pevnost obsadit. Po několika křížových výpravách proti Turkům byli Osmané z pevnosti na krátkou dobu vyhnáni, ale roku 1445 ji po mohutném bombardování dobyli zpět.[2]

Přestože Turci obnovili těžbu stříbra po dobytí Balkánu v kosovských dolech, pevnost vyplenili a nevyužívali. V roce 1892 byla část zdiva pevnosti rozebrána a odvezena do Prištiny na výstavbu kasáren.

Archeologický průzkum se v pevnosti poprvé uskutečnil v roce 1952, a od roku 1957 se k němu připojila i Srbská akademie věd a umění. Po válce v Kosovu v roce 1997-1999 byl systematický výzkum ukončen a lokalita se stala na jistou dobu místem hledačů pokladů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ĆUKIĆ, Dragan. Kosovo: Znamenitosti i lepote. Priština: Turistički savez Kosova, 1971. S. 89. (srbochorvatština) 
  2. ĆUKIĆ, Dragan. Kosovo: Znamenitosti i lepote. Priština: Turistički savez Kosova, 1971. S. 90. (srbochorvatština) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]