Petr Rýgr

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Petr Rýgr
Narození7. července 1961 (62 let)
Trutnov
Povolánívydavatel, filmař, redaktor, publicista, výtvarník, podnikatel a betlemář
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Petr Rýgr (* 7. července 1961 Trutnov) je český výrobce cínových betlémů,[1] spisovatel, skaut, disident a provozovatel rodinného výčepu v Přibyslavi u Nového Města nad Metují. Do historie se zapsal uveřejněním inzerátu s blahopřáním Ferdinandu Vaňkovi (Václav Havel) na stránkách komunistického Rudého práva.[2]

Život[editovat | editovat zdroj]

V dětství navštěvoval skautský oddíl a dle vlastních vzpomínek nesl velmi těžce, když byl skaut v období normalizace zakázán. V této životní etapě však navázal korespondenční komunikaci se spisovatelem Jaroslavem Foglarem, který mladému Petru Rýgrovi dokonce zasílal strojopisy svých děl. Středoškolská léta strávil Petr Rýgr v Dobrušce, kde si pronajal malou chalupu. V ní začal pořádat přátelská setkání a koncerty. Nejvýznamnějším bylo vystoupení tehdy zakázaného písničkáře Pepy Nose. Následně se vydal "na zkušenou" do Prahy.[2]

Je autorem dvou knih o historii Orlických hor.[3][4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MANDAUSOVÁ, Klára. Ročně odleje z cínu tisíce figurek. „Betlém je nekonečná činnost,“ říká výrobce toho nejkrásnějšího v Česku. Forbes [online]. [cit. 2024-04-19]. Dostupné online. 
  2. a b JIROUŠEK, Filip. Příběh jednoho inzerátu: Když Rudé právo blahopřálo Ferdinandu Vaňkovi z Malého Hrádku. Acta Musei Nationalis Pragae – Historia [online]. Národní muzeum [cit. 2024-04-19]. Dostupné online. 
  3. Hory Orlické: na Jiráskově horské cestě; (ještě po devadesáti letech). Příprava vydání Petr Rýgr, Aleš Formánek. Pardubice: Lithos 95 s. ISBN 978-80-903517-3-8. 
  4. RÝGR, Petr. O lyžaření a lyžích v horách Orlických. Czech Republic: Petr Rýgr 123 s. ISBN 978-80-260-3309-7. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]