Pecák

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pecák
Rybník Horní Pecák
Rybník Horní Pecák
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajPardubický
OkresPardubice
ObecHorní Jelení
rybník Pecák
rybník Pecák
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha1,6 ha Horní Pecák, 2,3 ha Dolní Pecák
Ostatní
Typrybník
Nadm. výška273–272 m n. m.
Přítok vodyČermná
Odtok vodyČermná
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Horní Pecák a Dolní Pecák je dvojice rybníků na říčce Čermné v katastrálním území Dolní Jelení města Horní Jelení v okrese Pardubice při hranici s okresem Ústí nad Orlicí, asi 4 km východně od centra města Horní Jelení, asi 1 km východně od osady Rousínov. Rybníky jsou v kaskádě za sebou, oddělené hrází a rákosinou. Rozloha vodní hladiny je dnes asi 3,9 ha, z toho Dolní Pecák asi 2,3 ha, Horní Pecák 1,6 ha. Název „Pečák“ publikovaný v některých mapách je mylný.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Rybník dřív zvaný jako Beteny je zachycen již na mapě I. vojenského mapování z let 1763–1785. Následně mezi roky 1869–1874 došlo k jeho vypuštění. O několik let později byl obnoven a vystavěna druhá hráz, která zapříčinila, že se z jednoho rybníka staly dva dnes zvané jako Horní a Dolní Pecák.

Rostliny[editovat | editovat zdroj]

V rybníku se nacházejí vodní rostliny, např. vodní mor kanadský (Elodea canadensis) nebo okřehek menší (Lemna minor). Zvláště mezi rybníky najdeme rozsáhlé rákosiny s dominací rákosu obecného (Phragmites australis), v okolí rybníků občas najdeme menší rozlohy mokřadních olšin (sv. Alnion glutinosae). Rybníky jsou obklopeny lesy, dnes převažují borové monokultury.

Živočichové[editovat | editovat zdroj]

Rybník je stanovištěm mnoha druhů vodních ptáků např. kachna divoká, polák velký, labuť velká, často sem zalétá čáp černý či volavka popelavá.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]