Památník Rudé armády (Olomouc)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Památník Rudé armády
Základní údaje
AutorJaroslav Kovář mladší
Rok vzniku1945
Datum odhalení15. července 1945
Umístění
UmístěníČechovy sady
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Památník Rudé armády nebo také Památník osvobození v Olomouci je prvním architektonickým dílem ve stylu socialistického realismu na území Československa. Byl slavnostně odhalen 15. července 1945, 68 dní po konci druhé světové války.[1] Jeho autorem je olomoucký architekt Jaroslav Kovář mladší.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Památník Rudé armády (detail)

Pomník se nachází na okraji Čechových sadů. Má tvar obelisku s šestihrannou základnou. Na jeho vrcholu se nachází rudá pěticípá hvězda, dříve podsvětlená neonem.

Tvar pomníku byl inspirován barokním sloupem Nejsvětější Trojice na Horním náměstí. Pomník dříve zdobily bronzové pamětní desky s plastickými zvětšeninami válečných vyznamenání podle návrhu sochaře Karla Lenharta. Desky byly v 90. letech 20. století ukradeny a v roce 1995 provizorně nahrazeny kovovými tabulkami. Před pomníkem se nacházejí čtyři hroby příslušníků Rudé armády padlých při osvobozování Olomouce.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Pomník měl původně stát na místě Červeného kostela na třídě Svobody. Na výstavbu pomníku byla uspořádána sbírka, která vynesla během několika týdnů více než sto tisíc korun.[2] Odhalení pomníku se účastnilo asi 50 tisíc lidí. Zmenšená varianta pomníku se nachází v olomoucké místní části Chomoutov.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Tichák, Milan: Příběhy olomouckých pomníků, Olomouc 2002, s. 100
  2. Miloslav Pojsl, Londin Vladimír: Dvanáct století naší architektury, Olomouc 1998, s.185
  3. Pomník Obětem 2. světové války [online]. Spolek pro vojenská pietní místa [cit. 2018-05-10]. Archivní verze. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]