Přívozec (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Přívozec
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Slohbarokní
Výstavba2. polovina 18. století
StavebníkDohalští z Dohalic
Poloha
AdresaPřívozec, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Přívozec
Přívozec
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Přívozec je zámek ve stejnojmenné vesniciokrese Domažlice. Postaven byl nejspíše na místě starší tvrze ve druhé polovině osmnáctého století.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o vesnici z roku 1366 je nepřímá a nachází se v predikátu Sezemy z Přívozce. Předpokládá se, že již v té době ve vsi stála tvrz výslovně uvedená až v roce 1417. Do padesátých let patnáctého století se na ní vystřídala řada majitelů, ale nakonec připadla jako odúmrť králi Ladislavovi, který ji zpustošenou daroval Janu Caltovi z Kamenné Hory. Někdy poté panství získali vladykové z Opálky, kteří tvrz nechali obnovit. Podruhé byla tvrz pravděpodobně opuštěna po roce 1528, kdy přívozecké panství získal Jan mladší Kanický z Čachrova, který sídlil v Kanicích. Později se stal vlastníkem tvrze Jiří Kanický, jehož synové se roku 1585 rozdělili o majetek, a Přívozec připadl Jindřichovi Kanickému, kterému patřil až do roku 1604. V letech 1604–1608 patřila vesnice se dvorem Jiřímu Kočovskému z Kočova, který ji prodal Smilu Vřesovci z Vřesovic. Příslušníkům jeho rodu zůstala až do roku 1748, kdy se Anna Alžběta z Vřesovic provdala za Jana Kryštofa z Dohalic.[1] Podle Augusta Sedláčka byla poslední majitelkou Eliška Kyšperská z Vřesovic, která se v roce 1753 provdala za Jana Bořka Dohalského z Dohalic.[2] Noví majitelé nechali ve druhé polovině osmnáctého století nejspíše na místě původní tvrze postavit barokní zámek.[1] Na zámku se narodili koncem 19. století bratři František, Antonín a Zdeněk Bořek-Dohnalští.[3] Ve druhé polovině dvacátého století zámek využívalo chotiměřské jednotné zemědělské družstvo jako byty pro své zaměstnance.[1]

Zámek je dlouhodobě opuštěný a zchátralý.[4]

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Jednopatrová zámecká budova má obdélníkový půdorys s dvojitou střechou, ze které vybíhá vížka s cibulovou střechou.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Západní Čechy. Příprava vydání Miloslav Bělohlávek. Svazek IV. Praha: Nakladatelství Svoboda, 1985. 528 s. Kapitola Přívozec – zámek, s. 281–282. 
  2. SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze Království českého. Klatovsko. Svazek IX. Praha: Jiří Čížek – ViGo agency, 2000. 268 s. Kapitola Tvrze v okolí Lštění, s. 123. 
  3. OPPELT, Robert. Tři bratři proti totalitě. Mladá fronta Dnes. 2020-02-06, s. 5. ISSN 1210-1168. 
  4. Zámek Přívozec. www.mizejicipamatky.cz [online]. [cit. 2020-02-07]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]