Pátý lateránský koncil

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pátý lateránský koncil
Kdy1512-1517
Uznávají jejkatolická církev
Předchozí koncilČtvrtý lateránský koncil
Následující koncilTridentský koncil
Svolal jejpapež Julius II.
Předsedal mupapež Julius II., papež Lev X.
Účastníků100 biskupů především z Itálie
Diskutované otázkycírkevní kázání
Dokumenty a prohlášení5 dekretů
Přehled ekumenických koncilů
Bulla monitorii et declarationis

Pátý lateránský koncil se sešel na popud papeže Julia II. v roce 1512. Po jeho smrti vedl koncil v letech 1513-1517 Lev X. Koncilu se zúčastnilo téměř 100 kleriků. Během koncilu se konalo 12 zasedání. Koncem prvního roku zasedání se koncilu zúčastnil i císař Maxmilián I. a v roce 1513 jej uznala i znepřátelená Francie. Byl to poslední koncil před protestantskou reformací.

Koncilní otcové rokovali o dogmatických i disciplinárních otázkách. Zavrhli učení některých filosofů o smrtelnosti duše. Sněm uznal úplnou jurisdikci papeže v celé církvi. Pátý lateránský koncil vyhlásil, že jedině papež může svolat koncil, přeložit ho, odročit nebo rozpustit.

K samotné disciplinární reformě, která se v církvi tak očekávala, vydal papež několik dekretů, které se však týkaly pouze udělování beneficií, řeholního života, povinností církevních hodnostářů nebo cenzury knih. I od nových povinností, jež samy o sobě nebyly nijak přísné, bylo nadto možné získat dispens; rozhodnutí koncilu proto měla jen malý efekt.

Pátý lateránský koncil ukončil papež Lev X. dne 16. března 1517,[1][2] několik měsíců předtím, než Martin Luther vyvěsil na protest své Wittenberské téze.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. La Chiesa e il Rinascimento (1449 – 1517). Příprava vydání R. Aubenas, R. Ricard; redakce Paolo Prodi. Dotisk druhého vydání. vyd. Svazek XV. Torino: Editrice S.A.I.E., 1977. (La storia della Chiesa). S. 253. (italština) 
  2. PELLEGRINI, Marco. LEONE X, papa [online]. Treccani [cit. 2020-12-04]. Dostupné online. (italština) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]