Ostffyasszonyfa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ostffyasszonyfa
Letecký pohled na Ostffyasszonyfu
Letecký pohled na Ostffyasszonyfu
Ostffyasszonyfa – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Časové pásmo+1
StátMaďarskoMaďarsko Maďarsko
ŽupaVas
OkresCelldömölk
Ostffyasszonyfa
Ostffyasszonyfa
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha34,31 km²
Počet obyvatel776 (2015)
Hustota zalidnění22,6 obyv./km²
Správa
Statusobec
StarostkaHajnalka Dózsa Mihátsiné
Vznik1346
Oficiální webostffyasszonyfa.hu
Telefonní předvolba+36 95
PSČ9512
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ostffyasszonyfa (vyslovováno [oštfyasoňfa], v běžné řeči název často zkracován na Offa) je obec v Maďarsku v župě Vas, spadající pod okres Celldömölk. Nachází se asi 9 km severozápadně od Celldömölku, 13 km severovýchodně od Sárváru, 14 km jihozápadně od Répcelaku a asi 18 km jihozápadně od Beledu. V roce 2015 zde žilo 776 obyvatel. Oproti letem 2013 a 2014 počet obyvatel mírně poklesl. Dle údajů z roku 2011 tvoří 85,6 % obyvatelstva Maďaři, 0,2 % Němci, 0,2 % Rumuni a 0,1 % Romové, přičemž 14,1 % obyvatel se k národnosti nevyjádřilo[pozn. 1]. 47,3 % obyvatel se hlásí ke katolickému křesťanství, 29,9 % k evangelickému křesťanství, 1,5 % k reformovanému křesťanství, 1,9 % obyvatel je nevěřících a 19,3 % obyvatel se ke své víře nevyjádřilo.

Název obce je s patnácti písmeny jedním z nejdelších v Maďarsku. Skládá se ze slov Ostffy, což je šlechtický rod, který ve vesnici žil, asszony, znamenající žena a fa, znamenající strom. Poprvé byla obec zmíněna v roce 1346 jako Azzunfalva.

V obci se nachází katolický kostel Nanebevzetí Panny Marie (Nagyboldogasszony templom) a evangelický kostel. Známá je především díky 4,74 km dlouhému závodnímu okruhu Pannónia-Ring (pojmenovaný podle Panonie), který byl v roce 1997 vystavěn jižně od Ostffyasszonyfy. Dalšími významnými objekty jsou zámky Ostffy-kastély a Vörös-kastély. Ve středu obce se též nachází studna Várkút.

V Ostffyasszonyfě se nachází křižovatka silnic 8451 (procházející obcí ze severovýchodu na jih) a 8452 (procházející obcí ze severozápadu na jihovýchod). Asi 11 km u vesnice se u obce Nick nachází nájezd na dálnici M86. Obec není přímo napojena na železniční síť, zastávka s názvem obce se ale nachází mimo její území v 6 km vzdálené osadě Lánkapuszta. Severozápadně protéká řeka Rába.

Sousední obce[editovat | editovat zdroj]

Růžice kompasu Uraiújfalu Csönge Růžice kompasu
Jákfa Sever
Západ   Ostffyasszonyfa   Východ
Jih
Rábapaty
Sárvár
Nagysimonyi Kemenesmihályfa

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Jelikož se někteří obyvatelé přihlásili k více národnostem, může být výsledný počet procent větší než 100 %.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ostffyasszonyfa na maďarské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]