Celldömölk

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Celldömölk
Celldömölk – znak
znak
Celldömölk – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
StátMaďarskoMaďarsko Maďarsko
ŽupaVas
OkresCelldömölk
Celldömölk
Celldömölk
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha52,39 km²
Počet obyvatel10 823 (2011)
Hustota zalidnění206,6 obyv./km²
Správa
StatusMěsto
Oficiální webwww.celldomolk.hu
PSČ9500
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Celldömölk je okresní město v maďarské župě Vas. Je centrem okresu Celldömölk. Žije zde okolo deseti tisíc obyvatel.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Město se nachází v západní části Maďarska (v regionu Kisalföld), přibližně mezi městy Sárvár a Pápa. Je vzdálené 145 km od Budapešti a 100 km jižně od Bratislavy. Asi deset kilometrů vzdušnou čarou severozápadně od města poblíž obce Ostffyasszonyfa se nachází Pannonia Ring.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ulice v Celldömölk na stereofotografii z počátku 20. století.

Na okraji současného města se nacházejí pozůstatky benediktinského[1] kláštera, který zde byl postaven v 12. století v románském stylu. Jeho rozvaliny jsou dochovány do současné doby. V 40. letech 18. století zde byl vybudován kostel Panny Marie, podle vzoru kostela v Mariazell v dnešním Rakousku. Kostel je poutním místem a dnes je památkově chráněný.

Dnešní Celldömölk však nebyl jednotnou obcí až do roku 1903. Do té doby zde existovaly dvě samostatné municipality (Kiscell a Nemesdömölk), které se nicméně vlivem růstu po zavedení železnice začaly spojovat jako jedno souvislé město. Separátní obce i nádraží jsou dobře patrné na mapách třetího vojenského mapování, stejně jako osada Pór Dömölk. Nacházel se zde také rozsáhlý hřbitov (nebo sad), který později zanikl. Na jeho místě dnes stojí továrna pro železniční techniku.

V roce 1926 byl na hlavním náměstí odhalen památník padlým v první světové válce.

Do druhé světové války zde žila židovská komunita, která byla v závěrečném roce války po převzetí moci stranou Šípových křížů poslána transporty do vyhlazovacích táborů. Město bylo také cílem spojeneckého bombardování jako významný železniční uzel, především jeho nádraží a související areály.. Až do roku 1957 byl v provozu důl na svahu hory Ság, později byl uzavřen.

V roce 1974 byla dokončena budova místního kulturního centra.

Celldömölk získal statut města v roce 1978. V této době bylo také centrum města doplněno o moderní domy, resp. o panelové sídliště, které navazuje na původní Svatotrojiční náměstí.

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

V roce 2011 zde žilo 10 823 obyvatel.[2]

Ekonomika[editovat | editovat zdroj]

Významná je pro město, které je poutním místem, především turistika.

Ve městě se nachází sklad paliv a dále závod společnosti Swietelsky.

Kultura a turistika[editovat | editovat zdroj]

Dům na místním starém městě.
Budova radnice.

Ve městě stojí Divadlo Lajose Soltise.

V současné době je kromě mariánského kostela Celldömölk také lázeňským městem. Oblíbený je rovněž i Vulkanpark s architektonicky hodnotnou budovou návštěvnického centra.[3]

Oblíbenou lokalitou, kterou lidé v okolí navštěvují je rovněž i kopec Sághegy. Ve městě stojí i jeho muzeum (Sághegyi Múzeum). Nachází se v něm např. Eötvösovo kyvadlo.

Kromě kostela Panny Marie se zde nachází také kostel svaté trojice a dále evangelický kostel. Nalézt zde lze také i památník připomínající první světovou válku nebo Jánose Hunyadiho.

Ekonomika[editovat | editovat zdroj]

Dříve zde byla významná těžba čediče, po jejím útlumu převzaly významnou roli služby, průmysl a dnes vinařství a především turistika.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Celldömölk je železniční křižovatkou. Směřují sem tratě z měst Pápa (z východu), z Jánosházy (z jihu) a ze Szombathely (ze západu). V minulosti rovněž existovala i železniční trať do obce Répcelak a dále k Neziderskému jezeru, na ní byl ale roku 1979 provoz ukončen a poté bylo její těleso sneseno.

Hned při hlavním nádraží se nachází stanice autobusů. Do města nesměřují žádné významnější silnice, pouze jediná většího významu, a to silnice č. 834 z Pápy.

U vesnice Tokorcs severně od Celldömölku se nachází letiště se zatravněnou dráhou.

Známé osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Partnerská města a obce[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. A bencés apátság épületének megújulását ünnepelték Celldömölkön. Magyar Kurír [online]. [cit. 2023-03-12]. Dostupné online. (maďarsky) 
  2. www.ksh.hu (xls 1,6 MB)
  3. Návštěvnické centrum vulkanoparku. Archiweb [online]. [cit. 2021-12-08]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]